'Twintig Eredivisie-clubs wordt lastig verhaal: vier tegenstemmen al funest'

'Twintig Eredivisie-clubs wordt lastig verhaal: vier tegenstemmen al funest'

21-04-2020 11:43 Laatste update: 11:50
121

Het zal heel lastig worden om het deelnemersveld van de Eredivisie voor het seizoen 2020/21 uit te breiden naar twintig clubs, mocht het huidige seizoen niet afgemaakt kunnen worden. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Een van de scenario's bij het afkappen van de Eredivisie was dat er geen enkele club zou degraderen en de nummer één en twee van de Keuken Kampioen Divisie zouden promoveren. Daardoor zouden de clubs die verwikkeld zijn in de strijd tegen degradatie en om promotie niet gedupeerdworden. Maar volgens het AD is er een vijfzesde meerderheid nodig bij de Eredivisie-clubs om dit mogelijk te maken, omdat het competitieformat voor volgend seizoen dan formeel gewijzigd moet worden.

Derhalve hoeven er slechts vier clubs tegen te stemmen om het plan van tafel te vegen. En er zullen vermoedelijk zeker clubs zijn die een uitbreiding van de Eredivisie niet zien zitten, omdat het competitieschema volgend seizoen al bijzonder druk wordt als er pas vanaf 1 september of 1 oktober gevoetbald kan worden. Bovendien wacht in juni 2021 alweer het EK, waardoor de looptijd van de competities beperkt wordt.

Deze week is de week van de waarheid voor het Nederlandse voetbal. Vrijdag is er een nieuw overleg tussen de Eredivisie-clubs en de clubs uit de Keuken Kampioen Divisie. Donderdag vindt er een overleg plaats tussen de UEFA en de FIFA, en dinsdag is natuurlijk de persconferentie van premier Mark Rutte over eventuele verdere maatregelen in de coronacrisis.