Spee weerlegt kritiek op KNVB: 'Van achterkamertjes is geen sprake'

Spee weerlegt kritiek op KNVB: 'Van achterkamertjes is geen sprake'

1 mei - 10:40 Laatste update: 11:25
18

Op 27 mei zal tijdens de bondsvergadering een nieuwe bondsvoorzitter worden benoemd. Just Spee kan zijn functie bij de KNVB om gezondheidsredenen niet langer vervullen en koos ervoor om te stoppen. Op de website van de KNVB laat hij zich uit over zijn opvolging.

"De bondsvoorzitter bemoeit zich niet met specifieke zaken die in het betaald voetbal of het amateurvoetbal plaatsvinden", gaat Spee in op zijn huidige rol. "Daarnaast is binnen de KNVB sowieso niet één persoon allesbepalend, want wij werken met een strategisch plan. Dat is een plan dat goedgekeurd is door de bondsvergadering. Een nieuwe bondsvoorzitter komt dus niet met een nieuw plan. Hij of zij gaat zich ervoor inzetten dat het bestaande plan zo goed mogelijk wordt uitgevoerd."

Wat doet de bondsvoorzitter nog meer? "Hij of zij is de hoogste vertegenwoordiger van het Nederlandse voetbal, in binnen- en buitenland. Daar horen officiële verplichtingen bij, zichtbaar en onzichtbaar. Alles bij elkaar een prachtige rol, maar wel één waarbij het gaat om invloed en niet om macht", verzekert Spee.

In zijn potentiële opvolgers heeft Spee in ieder geval veel vertrouwen. "Ik ben ervan overtuigd dat de leden die straks gaan bepalen wie mijn opvolger wordt, de juiste keuze gaan maken. Met de luxe dat ze kunnen kiezen tussen heel verschillende kandidaten", stelt hij.

Hoe de opvolger gekozen wordt, legt Spee ook nog even uit. "Exact en in volledige transparantie is dezelfde procedure gevolgd als bij mijn benoeming in 2019. De aftrap van de procedure was de aanstelling van een selectiecommissie met zes vertegenwoordigers van het amateur- en het betaald voetbal. Er werd een advertentie geplaatst in vier landelijke dagbladen, waarop verschillende reacties zijn binnengekomen. Vervolgens heeft de selectiecommissie gesprekken gevoerd met de meest veelbelovende kandidaten."

"Van achterkamertjes is geen sprake. De leden hebben eerder gezien hoe de benoeming tot stand komt", benadrukt Spee.