Rutte legt verbod op betaald voetbal uit: 'Moeten dit offer brengen'

Rutte legt verbod op betaald voetbal uit: 'Moeten dit offer brengen'

21-04-2020 19:32 Laatste update: 19:45
118

Het seizoen in de Eredivisie en Eerste Divisie wordt door de uitbraak van het coronavirus niet afgemaakt. Het kabinet verlengde dinsdag het verbod op evenementen tot 1 september. Ook duels zonder publiek zijn niet toegestaan, zo benadrukte Mark Rutte dinsdagavond.

"De risico's kunnen we de komende tijd niet aan," zei de premier tijdens een persconferentie. "Geen Pinkpop, geen Vierdaagse, geen Zwarte Cross. En geen betaald voetbal tot 1 september. En ja, dat is zuur, maar met alle gevolgen die deze crisis heeft voor de volksgezondheid zullen we dit offer moeten brengen. Ik verwacht dat mensen dat zullen begrijpen."

Rutte sprak onder meer van een 'duivels dilemma'. "Het ongeduld sluipt erin, maar een snelle versoepeling kan leiden dat het virus weer gaat pieken. Dan komt er een tweede golf over ons heen", liet hij onder meer weten. "Dit vraagt van ons allen blijvend zelfbeheersing. Beter voorzichtigheid nu, dan spijt achteraf."

"Deze coronacrisis is een van de grootste en meest ingrijpende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken. Hoe groot en hoe ingrijpend zullen we alleen achteraf weten", aldusde premier. "Ik zou zielsgraag zeggen 'er kan weer veel meer', maar gezien de cijfers is dat ook eng. Vrijheid mag niet ten koste gaan van de gezondheid van de ander."

De KNVB moet nu enkele lastige knopen doorhakken. Zo is het nog onduidelijk of er een kampioen en promovendi en degradanten komen. Ook de Europese tickets zullen verdeeld moeten worden.

De maatregelen hebben daarnaast ingrijpende gevolgen voor het nieuwe voetbalseizoen. Dat zou in het weekeinde van 8 augustus beginnen met de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Een week later, op vrijdag 14 augustus, stond de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen 2020/2021 gepland.