De Telegraaf weet het zeker: Ajax wordt kampioen van de Eredivisie

De Telegraaf weet het zeker: Ajax wordt kampioen van de Eredivisie

21-04-2020 23:14 Laatste update: 22-04-2020 13:56
396

Het kan volgens De Telegraaf niet anders dan dat Ajax wordt uitgeroepen tot kampioen van de Eredivisie. De KNVB zal zich deze week moeten buigen over de unieke situatie: Ajax en AZ hebben allebei 56 punten.

Volgens De Telegraaf is het 'onontkoombaar' dat Ajax gekroond wordt tot kampioen en beroept zich op de regels. 'De betaaldvoetbalorganisatie, waartoe het elftal behoort dat na afloop van de competitie van de Eredivisie de meeste wedstrijdpunten heeft behaald, is kampioen van de Eredivisie van de sectie betaald voetbal van Nederland', zo staat vermeld in artikel 17, lid 5, sub a van de reglementen betaald voetbal. 

Wedden

Meer odds

Maar omdat Ajax en AZ allebei 56 punten hebben treedt artikel 17, lid 4, sub a in werking. 'Wanneer in een competitie twee of meer elftallen in aanmerking komen voor een titel, plaatsen die leiden tot promotie of degradatie of beslissen over deelname aan internationale competities, dan is het doelsaldo beslissend, indien het behaalde aantal punten gelijk is.'

'Is het doelsaldo gelijk dan is het aantal doelpunten “voor” beslissend. Is ook het aantal doelpunten “voor” gelijk, dan is het totale resultaat van de onderlinge competitiewedstrijden beslissend waarbij de in een uitwedstrijd gescoorde doelpunten dubbel tellen. Is ook het totale resultaat gelijk dan wordt een beslissingswedstrijd of een beslissingswedstrijdenreeks gespeeld.' 'En dus mag Ajax normaal gesproken de 35e landstitel, zonder glans, bijschrijven', aldus De Telegraaf.

Mocht Ajax worden uitgeroepen tot kampioen dan zijn de Amsterdammers verplicht om een aantal miljoenen aan kampioenspremies uit te keren. 'De Ajax-leiding zal met de spelers én sponsoren in overleg treden. Het is de vraag of de spelers aanspraak kunnen en willen maken op (een deel van) de maximaal 300.000 euro. En of de sponsoren wel willen uitkeren nu zij negen wedstrijden exposure missen.'