'Elf clubs steunden 'kraakhelder plan' van Ajax, KNVB wilde van niets weten'

'Elf clubs steunden 'kraakhelder plan' van Ajax, KNVB wilde van niets weten'

28-04-2020 06:45 Laatste update: 07:11
345

Ajax deed zes weken geleden een plan om het Eredivisie-seizoen 2019/2020 zo goed mogelijk af te sluiten, maar de KNVB weigerde resoluut. Dat meldt het Algemeen Dagblad, dat spreekt van 'een kraakhelder plan' dinsdag.

De KNVB heeft zich een hoop ellende op de hals gehaald door ADO en RKC Waalwijk niet te laten degraderen en SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren. Daar kwam een vage enquete bij kijken. Zestien clubs stemden voor een promotie/degradatie-regeling en negen clubs waren tegen. Negen clubs onthielden zich van een stem. De KNVB besloot toch om het zo te houden.

Ajax opperde om het Eredivisie-seizoen 2020/2021 voor één keer te laten bestaan uit twintig teams. In dat geval zouden Cambuur en De Graafschap promoveren en RKC en ADO niet degraderen. Ajax stelde voor om de Keuken Kampioen Divisie van start te laten gaan met achttien teams en de Eredivisie met twintig. Zo zouden de clubs zo min mogelijk financiële schade oplopen. De clubs uit de Keuken Kampioen Divisie zouden dan gecompenseerd worden voor de vier wedstrijden die ze minder zouden spelen.

Daartegenover stond een grotere kans op promotie naar de Eredivisie en een versterkte degradatieregeling naar de Keuken Kampioen Divisie, zodat alles na een seizoen weer hetzelfde werd. Het idee van Ajax, dat ook nog opperde om de Johan Cruijff Schaal te vervangen door de bekerfinale, kreeg veel steun van andere clubs, maar werd afgeschoten door de KNVB.

Volgens het AD waren alleen FC Emmen, Heracles Almelo en FC Groningen kritisch, maar die clubs waren bereid zich erbij neer te leggen. Vier clubs waren neutraal. Het leek dé oplossing voor de clubs, 'totdat de KNVB op zijn strepen ging staan', schrijft het AD.

'Het plan kwam binnen in Zeist, maar de verantwoordelijke mensen gooiden het direct in de onderste lade. Volgens verschillende clubs zou directeur betaald voetbal Eric Gudde hebben geweigerd om überhaupt over het plan na te denken, terwijl ook Mattijs Manders als directeur van de Eredivisie CV niet daadkrachtig handelde. Opvallend: Mark Boele, directeur van de eerste divisie, bepaalde eigenhandig dat 'zijn clubs' met dit voorstel niet akkoord zouden gaan. Er is dan ook geen sprake van geweest dat het plan met meer doordeweekse duels grondig is getoetst bij de burgemeesters en lokale overheden', schrijft het AD.

De KNVB wenste inhoudelijk niet in te gaan op de informatie van het AD.