46 jaar na 'zwembadincident': 'Weken in een hotel, dan gebeurt er wel eens wat'

46 jaar na 'zwembadincident': 'Weken in een hotel, dan gebeurt er wel eens wat'

Gepubliceerd: maandag 6 juli 2020 om 13:09ma 06-07-2020 om 13:09

Dinsdag is het precies 46 jaar geleden dat Nederland de WK-finale verloor van West-Duitsland. René van de Kerkhof, die erbij was in München, denkt dat de 'zwembad-affaire' die destijds in het Duitse Bild breed werd uitgemeten niet heeft bijgedragen aan de uiteindelijke nederlaag.

Oranje verloor met 2-1 van de West-Duitsers, maar een paar dagen eerder berichtte Bild over een uitspatting van de spelers van het Nederlands elftal. Ze zouden vrouwen hebben ontvangen in het hotel en een feest hebben gegeven in het zwembad. "Ik kon en kan niet zwemmen", reageert Van de Kerkhof luchtig tegenover het Eindhovens Dagblad. "Die tijd is geweest, er is genoeg over gezegd. Ik heb nooit de behoefte gevoeld om er heel uitgebreid over te praten."

Het incident is volgens de tweelingbroer van Willy van de Kerkhof veel te breed uitgemeten in de Duitse en Nederlandse pers. "Als je wekenlang met een groep jonge mannen in een hotel zit, gebeurt er wel eens wat", stelt hij. "Het is allemaal wel veel groter gemaakt dan het was."

De uiteindelijke nederlaag en de deceptie van vier jaar later in Argentinië doen geen pijn meer bij de nu 68-jarige Van de Kerkhof. "Ik ben positief ingesteld en vind nog steeds dat we hartstikke trots mogen zijn op die prestaties. Een nederlaag accepteren, hoort bij het leven. Kijk eens wat we als klein land hebben bereikt. Dat we twee finales verloren, is nu hooguit jammer."

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Nederland PSV

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws