De nieuwe werkomgeving van Van de Beek: Man U wil identiteitscrisis overwinnen

De nieuwe werkomgeving van Van de Beek: Man U wil identiteitscrisis overwinnen

02-09-2020 15:00
33

Het zal je vast niet ontgaan zijn: Donny van de Beek gaat in de voetsporen treden van Robin van Persie, Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar, Jaap Stam en Alexander Büttner. De Ajacied komt voor maximaal 45 miljoen euro over en zal één dezer dagen zijn contract bij Manchester United ondertekenen. Bij wat voor club komt hij terecht? VoetbalPrimeur schetst de situatie op Old Trafford.

We starten met een cliché: Manchester United heeft hoge pieken en diepe dalen gekend. In 1958 kwam bijna de hele ploeg om het leven tijdens de beruchte vliegramp in München, tien jaar later werd de eerste Europa Cup I gewonnen, weer zes jaar later degradeerde men naar het tweede Engelse niveau. In 1975 promoveerde Manchester United weer, maar de glorieperiode van de club leek definitief voorbij. Totdat in 1986 een nieuwe manager werd aangesteld, ene Alex Ferguson uit Schotland.

De van Aberdeen overgekomen manager moest tijdens zijn eerste jaren nog tegen degradatie strijden en ontsnapte een aantal keren nipt aan ontslag, maar bouwde Manchester United langzaam maar zeker uit tot voetbalveelvraat. In 1993 – tijdens het allereerste seizoen na de invoering van de Premier League – werd er voor het eerst in 26 jaar weer een landstitel gepakt. Ferguson bleef nog twintig (!) jaar in functie, werd nog eens twaalf keer kampioen, mocht twee keer de Champions League omhooghouden en werd voortaan aangesproken met Sir.

26 vette jaren, 7 magere jaren
Toen Ferguson in 2013 afzwaaide, was Manchester United een wereldmacht geworden. The Red Devils boekten succes met een mix van lokale jongens en sterren van het vasteland. Spelers als David Beckham, Paul Scholes, Ryan Giggs, de broers Neville, Roy Keane, Denis Irwin bleven hun club jarenlang trouw en stegen tot grote hoogten aan de zijde van Éric Cantona, Peter Schmeichel, Van Nistelrooy en Cristiano Ronaldo. Winnaarsmentaliteit werd hét kenmerk van de ploeg: zo werd de Champions League-finale van 1999 beslist door twee goals in blessuretijd.

De opvolger van Ferguson had hoe dan ook grote schoenen te vullen. Landgenoot David Moyes kwam over van Everton, maar sneuvelde nog voor het einde van zijn debuutseizoen: de regerend landskampioen sloot het Premier League-seizoen af als nummer 7. Het verval was ingezet, ook Louis van Gaal en José Mourinho konden het tij niet keren. Beiden mochten naar hartenlust geld uitgeven, maar hielden het amper twee seizoenen vol. Tussen 2013 en 2018 waren er net zo veel trainerswissels geweest als tussen 1977 en 2013.

Het verval van rugnummer 7
Het rugnummer 7 was symbolisch voor de identiteitscrisis van Manchester United. Het iconische nummer was altijd voorbehouden voor vedettes en clubiconen: George Best, Beckham, Cantona, Ronaldo. Na 2013 werd het echter gedragen door Antonio Valencia, Ángel Di María, Memphis Depay en Alexis Sánchez. Vorig seizoen was er zelfs geen nummer 7 in de omvangrijke spelersgroep.

Ook op bestuurlijk niveau was het – op zijn zachtst gezegd – onrustig. De Amerikaanse Glazer-familie werd in 2005 eigenaar van de club en haalde zich de woede van de trouwe Manchester United-fans op de hals: de overname was namelijk gefinancierd met geleend geld. De achterban voelde zich in de maling genomen en vervreemd. Een groot aantal fans verruilde de multinational voor de pas opgerichte amateurclub FC United of Manchester, die het ware voetbal weer moest belichamen. Bovendien begonnen de tribunes van Old Trafford steeds vaker groen-geel te kleuren, als verwijzing naar het in 1878 opgerichte Newton Heath, de voorloper van Manchester United.

Eerste TD in de clubgeschiedenis op komst?
Het transferbeleid kwam na het Ferguson-tijdperk in handen van voorzitter Ed Woodward: Manchester United heeft opmerkelijk genoeg nog nooit een technisch directeur aangesteld in zijn lange geschiedenis. Sinds 2013 werd er met miljoenen gesmeten – zo verliet Paul Pogba de club transfervrij en werd hij voor 105 miljoen euro weer teruggehaald – maar dat leverde niet veel zilverwaar op. Het seizoen 2016/2017 werd afgesloten met Community Shield-, League Cup- en Europa League-winst, sindsdien staat de prijzenkast stof te vangen. De laatste landstitel werd nog onder Ferguson gepakt.

Het ergste lijkt echter achter de rug voor Manchester United. Met Ole Gunnar Solskjaer is er weer een manager die voor langere tijd zou kunnen blijven: de Noor was tussen 1996 en 2007 speler van The Mancunians en heeft credits verdiend door Manchester United in moeilijke omstandigheden naar Champions League-voetbal te leiden. Dat is ook de verdienste van winteraankoop Bruno Fernandes, die Manchester United direct bij de hand nam: sinds de komst van de Portugees in Manchester United nog ongeslagen in competitieverband en is de lach terug op Old Trafford. Bovendien is men op de achtergrond bezig met het zoeken naar een TD.

Van de Beek moet voor de volgende impuls zorgen. De Oranje-international kon naar vrijwel alle Europese topclubs, maar koos voor Manchester United: toch een signaal dat The Red Devils internationaal weer meetellen. Bovendien zit er een New Wave aan te komen: Britse talenten als Marcus Rashford, Mason Greenwood, Brandon Williams, Scott McTominay en Daniel James hebben de toekomst. De stemming kan uiteraard zo weer omslaan na een paar nederlagen, maar het heeft er alle schijn van dat Manchester United op de weg terug is, na het roerige post-Ferguson-tijdperk.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)