Setién spreekt voor het eerst na Barça-ontslag: 'Messi is moeilijk te managen'

Setién spreekt voor het eerst na Barça-ontslag: 'Messi is moeilijk te managen'

01-11-2020 09:30
48

Quique Setién doet in Spaanse media een boekje open over Lionel Messi. De Argentijnse ster is bij FC Barcelona meer dan alleen de beste speler van zijn ploeg. Zijn invloed reikt ver.

Setién werd afgelopen zomer ontslagen na de ontluisterende 2-8 nederlaag tegen Bayern München in de Champions League. "De ervaring bij Barcelona was geweldig", zegt Setién in een interview met El Pais. "Ik heb de kans gekregen om iets unieks mee te maken en heb de spelers verteld dat ik nooit in zo'n kleedkamer ben geweest. Ik werkte met de beste spelers ter wereld."

Setién moest Messi in het gareel houden. Geen gemakkelijke taak, erkent de Spanjaard. "Er komt meer bij kijken. Namelijk dat hij meer is dan alleen een speler en lastig te managen is. Veel lastiger. Dat kun je ook zien in de documentaire van Michael Jordan. Je ziet dingen die je niet verwacht. Hij is erg op zichzelf, maar hij laat je wel de dingen zien die hij wil. Hij praat niet veel. Nadat ik ben vertrokken is duidelijk geworden dat ik lastige beslissingen heb moeten nemen, maar er is iets dat belangrijker is: de club."

"Dat is belangrijker dan de president, de speler en de trainer. Het gaat om de club en de fans", zegt Setién. "Aan hen ben je het respect verschuldigd, je moet doen wat het beste uitkomt voor hen. Er zijn miljoenen mensen die vinden dat Messi, of een andere speler, belangrijker is dan de club en de trainer. Deze speler, zoals meerderen, hebben veertien jaar lang prijzen gewonnen bij de club."

"Er staat veel druk op hem want er moet altijd worden gewonnen. Maar je kunt niet alles gebruiken om te winnen. Er zijn spelers die moeilijk te managen zijn en Messi is er daar één van. Wie ben ik om hem te veranderen? Hij wordt al jaren geaccepteerd en niemand heeft hem veranderd of kunnen veranderen."