Ajax sluit af als nummer 1, maar bewijst zichzelf slechte dienst met PSV op komst

23-12-2020 20:36 Laatste update: 20:41
411

Ajax heeft gaat als nummer één van de Eredivisie de feestdagen in, maar sluit de eerste seizoenshelft tóch af met een kater. Als de ploeg van Erik ten Hag had gewonnen bij Willem II, zou het na de winterstop met drie punten voorsprong aan de clash met naaste belager PSV kunnen beginnen: De Tricolores hielden het slappe Ajax echter op een gelijkspel.

Aanvankelijk leek het niet die kant op te gaan in het kletsnatte Tilburg. Ajax kwam na vier minuten al op voorsprong, nadat doelman Robbin Ruiter een ogenschijnlijk houdbare schuiver van Antony liet glippen: 0-1. Niet lang daarna miste Klaas-Jan Huntelaar een opgelegde kopkans.

Willem II leek rijp voor de sloop, maar beet toch nog van zich af en kreeg nog twee prima kansen in het restant van de eerste helft. Ché Nunnely en Kwasi Wriedt konden Andre Onana echter niet verschalken. De ploeg van Adrie Koster begon ook de tweede helft vol goede moed en had al snel de gelijkmaker te pakken. Wriedt kreeg een doorgeschoten bal voor de voeten, draaide weg bij Perr Schuurs en schoof de bal voorbij Onana: 1-1.

Ajax moest weer – zonder de geblesseerd afgehaakte Davy Klaassen – op jacht naar een voorsprong: Dusan Tadic had de 1-2 op zijn schoen, maar trof de paal. Ook Willem II rook bloed en werd gevaarlijk via Nunnely, die wederom op Onana stuitte. Het spel bleef op en neer gaan in de slotfase en Ajax kreeg nóg een grote kans: Ruiter redde half op een inzet van Ryan Gravenberch, maar was er op tijd bij om de rebound van Huntelaar te pareren.

Het slotoffensief van Ajax kwam pas vlak voor de extra tijd op gang: Daley Blind besloot een solo met een geplaatst schot, maar zijn subtiele inzet ging rakelings naast. Huntelaar kwam bovendien nog oog in oog met Ruiter, maar de doelman kwam als winnaar uit die tweestrijd. De sluitpost kreeg het in de extra tijd nóg drukker, maar pareerde een inzet van Quincy Promes en redde ook na een scrimmage voor zijn doel.

Ajax gaat met 34 punten de korte winterstop in, PSV volgt met 33 punten. Op 10 januari treffen beide clubs elkaar in Amsterdam.