Ajax-opstellingen mét Haller: grijpt Ten Hag terug op zijn FC Utrecht-recept?

Ajax-opstellingen mét Haller: grijpt Ten Hag terug op zijn FC Utrecht-recept?

08-01-2021 10:30 Laatste update: 10:28
83

Erik ten Hag gaat het spitsenprobleem bij Ajax oplossen met een oude bekende: Sébastien Haller zal deze week overkomen van West Ham United en zou zondag tegen PSV al kunnen debuteren. De Ajax-trainer werkte bij FC Utrecht al twee jaar lang samen met Haller en weet precies wat hij aan de Fransman heeft. Welke rol(len) kan hij vervullen in het huidige Ajax? VoetbalPrimeur legt de opties naast elkaar.

Plan A
Ajax speelde in zijn laatste drie competitieduels voor de winterstop met Klaas-Jan Huntelaar in de spits, geflankeerd door Antony en Dusan Tadic. De routinier is momenteel niet fit, net als collega's Brian Brobbey en Lassina Traoré: het zou dan ook niet meer dan logisch zijn dat Haller de positie van Huntelaar overneemt en dat Antony en Tadic hun plekje behouden.

Wedden

Meer odds

Dat zou Ajax' zorgen op de flanken ook enigszins verlichten. David Neres stoeit namelijk ook met zijn fitheid, verder zijn alleen Quincy Promes – uit vorm én kampend met problemen buiten het veld – en gelegenheidsaanvaller Zakaria Labyad opties op de linker- en rechtervleugel. Tadic is de afgelopen maanden steeds minder vaak in de spits gaan spelen en hoeft dat waarschijnlijk ook niet meer te doen als Haller er is.

De komst van Haller lijkt overigens niet veel te veranderen aan de samenstelling van de achterhoede en het middenveld. Misschien wordt de weer fitte Mohammed Kudus direct voor de leeuwen gegooid tegen PSV. Labyad – en niet revelatie Ryan Gravenberch – lijkt dan de meest aangewezen man om plaats te maken.

Plan B
'De wedstrijden tegen FC Groningen, FC Twente en Willem II werden lijdzaam ondergaan. Er was geen plan B en er werden geen tactische omzettingen gedaan', was getekend, clubwatcher Mike Verweij. 'Erik Ten Hag (…) leeft in zijn eigen droomvoetbalwereld alwaar zijn sprookjesplannen A met regelmaat aan flarden worden geschoten en waarop vervolgens de plannen B en C niet in werking gesteld worden, simpelweg omdat ze niet bestaan', was getekend, de F-Side.

Het ontbreken van een Plan B was dus één van de kritiekpunten op het Ajax van voor de winterstop. Misschien is Haller ook daarvoor gehaald, om Ajax wat meer mogelijkheden te geven in tactisch opzicht. De Fransman beheerst namelijk niet alleen het huissysteem van Ajax, maar kan met meerdere spelconcepten uit de voeten: bij West Ham United, Eintracht Frankfurt én FC Utrecht – met Ten Hag als trainer – voetbalde hij namelijk regelmatig in een systeem met twee spitsen.

Het is niet bepaald des Ajax om met twee spitsen te spelen, maar wij sluiten niet uit dat Ten Hag met Haller teruggrijpt naar zijn FC Utrecht-recept, mocht het met 4-3-3 niet lukken. Antony kan in dat geval als de aanvalspartner van de Fransman fungeren, terwijl Tadic één linie kan zakken. De 4-2-2-2 van Ajax tegen de 4-2-2-2 van PSV: zou dat dé Eredivisie-strijd van 2021 worden?