'Topperexperts' op bezoek in de neembare vesting: de cijfers van Feyenoord en AZ

'Topperexperts' op bezoek in de neembare vesting: de cijfers van Feyenoord en AZ

Gepubliceerd: zondag 24 januari 2021 om 16:00zo 24-01-2021 om 16:00

De bomvolle januarimaand gaat verder met de volgende topper op zondagmiddag: AZ gaat op bezoek bij Feyenoord. Twee ploegen die in de afgelopen jaren dicht naar elkaar toegegroeid zijn en op de ranglijst scheelt het ook maar één puntje. VoetbalPrimeur legt uit hoe dat zo is gekomen.

De wedstrijd van zondag is het treffen tussen de nummer vier (Feyenoord) en vijf (AZ) van de Eredivisie. Dat de Alkmaarders er toch weer bij staan is knap, aangezien ze het seizoen dramatisch begonnen met een reeks gelijke spelen en het er toen op leek dat meedoen om het kampioenschap onmogelijk zou worden. Nu staat de formatie van trainer Pascal Jansen zeven punten achter op koploper Ajax en lijkt er nog van alles mogelijk.

Om de titelaspiraties te bevestigen moet er wel gewonnen worden van Feyenoord, dat dit seizoen uitblinkt in degelijkheid. Fabelachtig goede wedstrijden hebben we nog niet echt gezien van de Rotterdammers, maar door de ondergrens zakken ze ook nooit. Dat levert veel punten op en trainer Dick Advocaat gaf al te kennen dat al die punten zijn ploeg ook toekomen. Tot dusver verloor de Stadionclub pas twee keer en ze zijn dus moeilijk te kloppen.

In het volgende overzicht, waarin uitgelegd wordt tegen welke tegenstanders de beide clubs punten lieten liggen, worden alleen de eerste zestien wedstrijden van de Eredivisie meegenomen. Zowel Feyenoord als AZ troffen alle 'niet-topploegen' al één keer, speelden al een terugwedstrijd tegen PEC Zwolle en werkten een topper af. De perceptie dat de Alkmaarders het de laatste jaren vaak laten zien in topwedstrijden blijkt wel uit die cijfers.

AZ bloeit op tegen goede tegenstanders
Laten we allereerst de toppers erbij halen die Feyenoord en AZ deze maand speelden. De Rotterdammers gingen vorige week zondag op bezoek bij Ajax en daar had meer ingezeten voor de club uit de havenstad. Ze werden met 1-0 geklopt door de lijstaanvoerder, maar minstens een punt was verdiend geweest. AZ won de eerste topwedstrijd van dit seizoen wél: in het Philips Stadion werd PSV met 3-1 op de knieën gedwongen.

De krachtmetingen met de subtoppers, te weten Vitesse, FC Groningen, FC Twente en sc Heerenveen, gingen AZ ook uitstekend af. Alleen tegen de Trots van het Noorden werd verloren (2-1), terwijl Feyenoord iets meer slippertjes kende in die categorie. In Arnhem leed de formatie van Advocaat de eerste nederlaag van dit seizoen (1-0), terwijl FC Twente de Kuip verliet met een 1-1 gelijkspel. Het moge duidelijk zijn: AZ staat er in dit gedeelte een stuk beter op.

'Kampioen word je tegen de kleintjes'
Een gevleugelde uitspraak in de voetballerij en dat zou betekenen dat de Noord-Hollanders dit seizoen geen enkele kans maken op een prijs. De middenmoters en laagvliegers van de Eredivisie snoepten maar liefst veertien punten af van AZ, dat vooral in de openingsfase van het seizoen morste. PEC speelde bijvoorbeeld twee keer gelijk tegen de mannen van Jansen en alleen ADO, RKC, Heracles en Willem II werden een keertje geklopt.

Toch kan ook Feyenoord geen geweldige cijfers overleggen als het om de wedstrijden tegen het rechterrijtje van de competitie gaat. Tot drie keer toe nam een middenmoter (Heracles, Sparta en Utrecht) een punt mee uit De Kuip en ook RKC bleek in het eigen stadion een onneembare horde voor de Stadionclub. Bij elkaar opgeteld zijn dat acht verliespunten die onnodig zijn, maar dat is nog altijd een stuk beter dan de dramatische score van AZ in deze categorie.

De Kuip is een neembare vesting geworden
In de afgelopen jaren reisden de meeste ploegen met knikkende knieën af naar Rotterdam. Daar is dit seizoen geen enkele sprake van. Tot dusver leed Feyenoord zeven keer puntenverlies en vier van die wedstrijden werden in eigen huis gespeeld. Meer dan de helft van de keren dat de Stadionclub zonder drie punten van het veld stapt gebeurt dat dus in de eigen Kuip! Het moge duidelijk zijn dat het Legioen node wordt gemist.

Die cijfers bieden hoop voor AZ, dat de uitwedstrijd bij PSV al winnend afsloot en qua 'uitrecord' redelijke cijfers kan overleggen. Acht keer stonden de Alkmaarders na afloop zonder overwinning en daarvan gebeurde dat vijf keer in een uitwedstrijd. Dat zijn cijfers die je in een normaal seizoen ook zou kunnen verwachten. Opmerkelijk is wel dat het in alle vijf die gevallen om een gelijkspel ging: AZ heeft buitenshuis nog niet verloren.

Vol programma is geen excuus
Feyenoord-trainer Advocaat liet zich dit seizoen wel vaker ontvallen dat het spelen van veel wedstrijden geen excuus mocht zijn voor zijn spelers om een mindere prestatie te leveren of vermoeid te zijn. Dat lijkt ook wel redelijk te zijn gelukt in de eerste seizoenshelft: van de zes competitiewedstrijden die Feyenoord afwerkte na een Europees duel werden er drie niet gewonnen. Al die keren ging het om een gelijkspel.

Omdat AZ in de voorronde van de Champions League actief was heeft het één Eredivisiewedstrijd meer gespeeld nadat het in continentaal verband in actie kwam. Ook de Alkmaar Zaanstreek Combinatie greep daarin drie keer naast de overwinning, maar slaagde er ook vier keer in om wél te winnen. In deze categorie zit weinig verschil tussen beide ploegen, maar op andere vlakken zijn er interessante conclusies te trekken.

Conclusies en de ranglijst
De cijfers uit de eerste zestien speelrondes van de vaderlandse Eredivisie wijzen, hoe gek dat op basis van de ranglijst ook klinkt, op een overwinning voor AZ op zondag. De Alkmaarders lijken klaar te zijn voor een topontmoeting, zijn niet bang om op vijandelijke grond te winnen en Feyenoord is juist kwetsbaar in eigen stadion. Het logische gevolg van al die conclusies is dat Pascal Jansen en zijn spelers zondagavond om vijf minuten over half 7 een driepunter kunnen vieren.

Het blijft echter voetbal en de bespiegelingen vooraf kunnen de prullenbak in als Feyenoord een goede wedstrijd speelt en AZ onder druk krijgt. Het is zaak voor de Rotterdammers om in ieder geval niet te verliezen, want anders gebeurt er iets dat men in oktober nog voor onmogelijk hield: AZ wipt over de concurrent uit de havenstad heen en gaat serieus meedoen om het kampioenschap, terwijl Feyenoord pas op de plaats moet maken. Zondag weten we meer.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws