Gerenoveerd ADO neemt half revanche na 6-0 tegen Sparta, maar zakt onder streep

31-01-2021 18:38 Laatste update: 18:42
22

ADO Den Haag heeft gedeeltelijk revanche genomen voor de smadelijke 6-0 nederlaag bij Sparta van eind november. De ploeg van Ruud Brood leek in eigen huis een cruciale overwinning te gaan boeken, kwam in de slotfase toch in de problemen en moest zich uiteindelijk tevredenstellen met een 1-1 gelijkspel.

Brood had zijn ploeg aardig overhoopgehaald. Eerste doelman Luuk Koopmans moest wijken voor nieuwkomer Martin Fraisl, de vleugels werden ververst met Bobby Adekanye en Youness Mokhtar en een andere winteraanwinst – Tomislav Gomelt – had zijn basisplek op het middenveld terug, na zijn midweekse reserverol tegen FC Groningen.

Diezelfde Gomelt verzorgde de 1-0, vlak voor het einde van de niet heel spectaculaire eerste helft. Michiel Kramer leek de openingstreffer al op zijn hoofd te hebben, maar zijn kopbal werd gepareerd door Maduka Okoye. Uit de daaropvolgende hoekschop kopte Gomelt wél raak, op aangeven van John Goossens: 1-0.

Sparta-trainer Henk Fraser reageerde met twee wissels tijdens de rust: Jeffry Fortes en Danzell Gravenberch losten Sven Mijnans en Bryan Smeets af. Dit had aanvankelijk niet veel effect – Kramer was zelfs dichtbij de 0-2 – waarna Fraser besloot om ook Reda Kharchouch en Laros Duarte in te brengen voor Mario Engels en Adil Auassar. De 1-1 viel al snel: Kharchouch stond pas drie minuten op het veld toen hij een voorzet van Lennart Thy tegen de touwen kopte.

Kramer en Besuijen kregen direct hierna prima kansen op de 2-1, maar stuitten allebei op Okoye. Het beste was er echter af bij de thuisploeg, die in de slotfase vooral moest verdedigen. Sparta kon aanvankelijk niet veel uitrichten in aanvallend opzicht, maar had met een schot van afstand nog bijna succes. Abdou Harroui liet Fraisl kansloos, maar zijn pegel eindigde tegen de lat. In de zesde minuut van de blessuretijd was het Okoye die weer eens in actie moest komen: de Sparta-sluitpost pareerde echter een afstandspoging van Shaquille Pinas.

ADO hield uiteindelijk een punt over, maar sluit het weekend wel af op een directe degradatieplek. Willem II won eerder op de zondag van hekkensluiter FC Emmen en springt over ADO heen: het verschil tussen de nummer zestien en zeventien is één punt. Sparta komt op 23 punten, blijft twaalfde en hoeft zich voorlopig niet druk te maken om de strijd onderin.