'Europese topclubs deze zomer in de rij voor Lang: Club verwacht recordbedrag'

'Europese topclubs deze zomer in de rij voor Lang: Club verwacht recordbedrag'

06-02-2021 20:45 Laatste update: 20:45
127

Met Noa Lang en Bas Dost beschikt Club Brugge momenteel over een Nederlands koningskoppel. Vooral de oud-Ajacied overtreft alle verwachtingen. De Belgische topclub lijkt dan ook goud in handen te hebben, beaamt Glenn Schrader, adjunct-hoofdredacteur van VoetbalPrimeur.be, in gesprek met deze website.

"De wisselwerking tussen Dost en Lang verloopt momenteel goed tot zeer goed. Dost wordt wel wat minder betrokken in het spel, maar het geeft hem wel de mogelijkheid om als een duveltje uit het doosje op te duiken in de zestien", vertelt Schrader. "Er wordt van Dost ook maar één ding verwacht: doelpunten maken. Met vijf doelpunten in zes partijen mag zijn start ook gerust perfect genoemd worden."

Wedden

Meer odds

Nog meer dan Dost, eist Lang de schijnwerpers op in het Jan Breydelstadion. "Ook voor Lang moet het plezierig zijn om momenteel bij Club Brugge te voetballen. Hij krijgt van Philippe Clement alle vrijheid en mag gaan en staan waar hij wil. Op het wedstrijdformulier staat Lang misschien wel als links- of rechtsbuiten, maar hij is zowat overal op het veld te zien. Club Brugge komt wekelijks ook bijzonder aanvallend voor de dag en kampeert rond de zestien van de tegenstander. Voor een speler zoals Lang is dat natuurlijk wel leuk voetballen. Zo moet hij niet aan verdedigen denken en enkel aan voetballen."

Dat betekent niet dat de Nederlandse jeugdinternational zijn verdedigende taken verwaarloost. "In de topper tegen KRC Genk was hij nog de grote uitblinker. Niet alleen omwille van zijn twee assists, maar ook het aantal kilometers dat hij maakte. Hij liep maar liefst twaalf kilometer dat duel, wat amper wordt gedaan door (flank)aanvallers. Het toont ook aan dat Lang goed in zijn vel zit en wil lopen en vechten voor het team."

Lang was in zeventien duels in de Jupiler Pro League al goed voor negen goals en zes assists. Inmiddels gaan steeds meer stemmen op om de 21-jarige aanvaller een kans te geven in het Nederlands elftal. "Naar mijn mening is één ding zeker: hij verdient een kans", aldus Schrader. "Lang is de man in vorm bij Club Brugge en blonk dit seizoen niet alleen uit in de Belgische competitie, maar ook op Champions League-niveau tegen tegenstanders zoals Zenit Sint-Petersburg en SS Lazio. Een basisplek moet hij uiteraard nog niet krijgen, maar Lang is wel een speler die iets extra kan geven aan een team. In het verleden - en nu soms ook nog - was Dries Mertens een supersub bij de Rode Duivels. Die rol zie ik momenteel ook weggelegd voor Lang bij Oranje."

Club Brugge neemt Lang na dit seizoen voor zes miljoen euro definitief over van Ajax, dat naar verluidt wel recht heeft op tien procent van de meerwaarde bij een toekomstige transfer. Volgens Schrader is het een understatement om die zes miljoen een 'schijntje' te noemen. Tegelijkertijd weet hij ook: "Het verhaal van Lang bij Ajax was uit, zeker onder Ten Hag, en het is dus wel begrijpelijk dat ze hem lieten gaan. Niemand had ook verwacht dat Lang het meteen zo goed ging doen bij Club Brugge. Zeggen dat Ajax in de fout ging en meer had moeten vragen dan zes miljoen euro is wel een stap te ver. Lang had namelijk ook nog niet enorm veel bewezen in Nederland en hij had zijn zinnen gezet op een vertrek. Het is dus eerder goed scoutingswerk van Club Brugge dan een slechte zet van Ajax."

Bij Blauw-Zwart wrijven ze zich desondanks in de handen. Krépin Diatta trok afgelopen maand voor twintig miljoen euro naar AS Monaco, Lang moet dat bedrag gaan overtreffen. Ook de recordtransfer van Wesley van 25 miljoen kan weleens sneuvelen. "Er bestaat maar weinig twijfel over dat Lang Club Brugge ook een flinke som zal opleveren", weet Schrader. "Hij is niet alleen een leuke speler om naar te kijken, zijn statistieken zitten ook mee. Hij heeft ook nog de juiste nationaliteit en ook het Ajax-stempel, dat altijd ietsjes meer oplevert. Het zal hem nu nog afhangen van de details: wordt hij international en blinkt hij uit bij Oranje, hoe ver komt Club Brugge nog in Europa en laat hij het ook volgend seizoen zien als hij bij Club Brugge blijft?"

"Alles lijkt er alvast op te wijzen dat Lang de nieuwe recordtransfer van Club Brugge wordt en dus meer dan 25 miljoen euro gaat opleveren", vervolgt Schrader. "Het is enkel maar de vraag of Club Brugge hem ook wil verkopen. Het is de ambitie van Blauw-Zwart om eens te overwinteren in de Champions League of te stunten in de Europa League met bijvoorbeeld een finale. Een ingespeelde Lang, die hier al even is, kan daarbij helpen."

Club hanteert daarin een vergelijkbaar beleid als Ajax door een mix te creëren van jonge talenten en ervaren spelers als Ruud Vormer, Hans Vanaken en Simon Mignolet. "Maar... money talks. Een absolute recordsom kan Club Brugge – zelfs als rijkste ploeg van België – nu moeilijk weigeren. Veel supporters vrezen al voor een zomers vertrek van Lang. Die vrees is ook terecht, want deze zomer staan de buitenlandse topclubs in de rij voor hem. En hij is er ook klaar voor."

Zeker als hij fysiek nog wat stappen zet. Clement gaf onlangs aan dat hij denkt dat Lang momenteel op zestig procent zit. "Ook moet hij zich niet al te snel op stang laten jagen. Hij stond dit seizoen al een keer of twee, drie neus aan neus met een tegenstander, waar hij ook een gele kaart voor durft te pakken. Maar op alle andere vlakken is hij wel een vrij complete speler", besluit Schrader.

(Teun Buis/VoetbalPrimeur)