Ajax en PSV op rapport: drie hoge cijfers bij Ajax, Schmidt wisselt beste PSV'er

Ajax en PSV op rapport: drie hoge cijfers bij Ajax, Schmidt wisselt beste PSV'er

10-02-2021 22:15 Laatste update: 22:33
218

Ajax zette woensdagavond een streep onder de rampweek door PSV met 2-1 te verslaan in de kwartfinale van de KNVB Beker. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een veelbewogen avond in de Johan Cruijff Arena.

Ajax

Maarten Stekelenburg - 6,5: moet Andre Onana de komende maanden doen vergeten onder de Ajax-lat. In zijn tweede officiële wedstrijd van het seizoen kwam Stekelenburg niet in de problemen. Aan de PSV-goal kon de routinier niets doen.

Noussair Mazraoui - 6: net weer fit, maar Mazraoui moest na 45 minuten weer afhaken. De international van Marokko schraapte in de eerste helft een voldoende bij elkaar.

Jurriën Timber - 6,5: zat voor rust overal tussen en speelde al met al een sterke wedstrijd, mede doordat hij werd ontlast door het verdedigende blok op het middenveld. Door zijn eigen goal werd het nog wel spannend.

Lisandro Martínez - 7: de manier waarop Martínez na de openingstreffer Klaassen aanvloog... Dát heeft Ajax nodig. Het vaatje buskruit uit Argentinië had de PSV-aanvallers in de tang.

Nicolás Tagliafico - 6: uitgerust met Davids-bril maakte Tagliafico zijn rentree bij Ajax. Had zijn handen vol aan Mohamed Ihattaren.

Daley Blind - 8: tegen AZ uitblinker als linksback, een week later tegen PSV indrukwekkend als controlerende middenvelder. In de eerste helft maakte Blind het verschil door de wedstrijd perféct te lezen.

Edson Álvarez - 7,5: een verademing op het Ajax-middenveld. In 2021 is Álvarez een totaal andere speler geworden, die niet meer weg te denken is uit de basiself. Knappe revival.

Davy Klaassen - 6,5: belangrijk als aanjager. Klaassen lijkt zijn vormdip achter zich te hebben gelaten en strooit weer met belangrijke acties in de zestien van de tegenstander.

Antony - 6: maakte een maand geleden Philipp Max het leven zuur, maar speelde nu wat soberder. Antony maakte veel verdedigende meters en werd na 69 minuten moegestreden gewisseld voor Neres.

Sébastien Haller - 7,5: met twee goals wierp Haller alle frustratie van de afgelopen week van zich af. Veelzeggend: de recordaankoop, die niet werd ingeschreven voor de Europa League, won in de eerste helft álle duels.

Dusan Tadic - 5,5: meer en meer wordt Tadic een momentenvoetballer. Heel erg gelukkig was de Servische captain niet tegen PSV.

Invallers

Devyne Rensch - 6: viel na de eerste helft in voor Mazraoui. Rensch had geluk dat hij geen rode kaart kreeg voor een onbesuisde tackle op Boscagli.

David Neres - x: viel na 69 minuten in voor Antony en speelde te kort voor een beoordeling. 

PSV

Lars Unnerstall - 6: kreeg van Roger Schmidt de voorkeur boven Yvon Mvogo, maar werd niet geholpen door zijn medespelers. Pas in de slotfase kon de Duitser zich onderscheiden, zoals hij dat eerder deed tegen FC Volendam.

Denzel Dumfries - 5: stond aan de basis van PSV's aansluitingstreffer, maar beleefde verder weinig plezier aan het avondje Amsterdam. Dumfries stapte vaak naïef in en was veel weg.

Jordan Teze - 5,5: verloor opvallend veel duels van de sterkere Haller en moest na zijn gele kaart in de eerste helft ook nog eens lange tijd met de rem erop spelen.

Olivier Boscagli - 5,5: hetzelfde verhaal als Teze: ook Boscagli kon aanvankelijk geen vuist maken tegen Haller en de Ajacieden die PSV overvleugelden. Na rust herstelde hij zich enigszins.

Philipp Max - 6: had in de vorige editie zijn handen vol aan Antony, maar wist zich nu beter raad met de Braziliaan.

Ibrahim Sangaré - 5: wisselt gekke momenten van onachtzaamheid af met goede momenten, waarbij hij met een balverovering een PSV-kans kan inleiden. Die schommelingen moeten uit zijn spel.

Pablo Rosario - 4,5 : zijn peperdure balverlies was de voorbode voor een vervelende PSV-avond in de Johan Cruijff Arena. Ajax maakte na Rosario's fout de 2-0 en dat bleek achteraf killing.

Mauro Júnior - 6: kon geen moment een vuist maken en werd na 81 minuten gewisseld voor Thomas. Geen enkele PSV-fan zal Mauro weg willen hebben, maar het is te vaak vlees noch vis.

Mohamed Ihattaren - 7,5: de uitzondering bij PSV. Ihattaren nam zijn ploeg op sleeptouw na de 2-0 van Ajax en was de enige met creativiteit, flair en rust in zijn spel. Om onbegrijpelijke redenen haalde Schmidt zijn beste speler weer van het veld.

Eran Zahavi - 5,5: was in de vorige editie, precies een maand geleden, de grote man met twee vroege goals, maar Zahavi kwam woensdagavond totaal niet in het spel voor.

Donyell Malen - 5: miste op slag van rust dé kans op aansluitingstreffer. De frustraties kwamen er in de slotfase uit, toen hij de vallende Tagliafico de huid vol schold en dat moest bekopen met een opstootje en gele kaart.

Invallers

Ryan Thomas - x: viel na 81 minuten in voor Mauro en speelde te kort voor een beoordeling.

Yorbe Vertessen - x: viel na 81 minuten in voor Ihattaren en speelde te kort voor een beoordeling.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)