Opvallend nieuws na Oranje-echec: 'Turkse bond verkoos het niet te installeren'

Opvallend nieuws na Oranje-echec: 'Turkse bond verkoos het niet te installeren'

25-03-2021 10:32
80

Opmerkelijk nieuws van NOS-commentator Jeroen Elshoff: voetbalbonden mogen in de WK-kwalificatie zelf bepalen of er doellijntechnologie is. Dat pakte woensdagavond in Istanbul mogelijk nadelig uit voor het Nederlands elftal.

Matthijs de Ligt dacht Oranje vlak voor rust aan de 2-1 te helpen, maar maar zijn kopbal werd voor, op of achter de doellijn weggehaald door een Turkse verdediger. De verdediger schreeuwde moord en brand, maar scheidsrechter Michael Oliver ging op zijn assistent af en kon niet terugvallen op de VAR én doellijntechnologie, omdat die ontbrak in Turkije.

Elshoff, commentator bij de NOS, belde 'the day after' met de UEFA. De Europese voetbalbond meldde desgevraagd dat landen zelf bepalen of er doellijntechnologie is. 'De Turkse bond koos ervoor het niet te installeren. Zaterdag in de ArenA is het er weer wel...', aldus Elshoff. Daarbij was het opvallend dat de Turkse regie lange tijd geen herhaling van het moment liet zien.

Oranje-internationals Frenkie de Jong en Daley Blind zetten woensdagavond in gesprek met Voetbal International al vraagtekens bij het feit dat er geen VAR is in de WK-kwalificatie. "En al helemaal dat de doellijntechnologie ontbreekt", zei Blind. "Als je in de stadions de gelegenheid hebt om het goed te doen, waarom zou je het dan nalaten?"