Trieste aftocht Blind trekt grauwe sluier over zevenklapper Nederlands elftal

30-03-2021 22:40 Laatste update: 22:45
135

Het Nederlands elftal heeft de WK-kwalificatieweek afgesloten met een overwinning op Gibraltar. Een monsterscore bleef uit tegen de nummer 195 van de FIFA-wereldranglijst: 0-7. Smet op de avond was de trieste aftocht van Daley Blind.

Na de 4-2 nederlaag in Turkije en 2-0 zege op Letland was ook Frank de Boer toe aan een grote zege, maar de bondscoach koos in Gibraltar niét voor extra aanvallers. Dezelfde elf namen stonden aan de aftrap. Veertig minuten later stond nog steeds de brilstand op het scorebord na gemiste kansen van onder meer Davy Klaassen en Memphis Depay.

Omdat de goal maar uitbleef, ook door sterk keeperswerk van Dayle Coleing, werd het langzaam maar zeker een frustrerende avond voor Oranje. Steven Berghuis verzachtte de pijn echter vlak voor rust door eindelijk de ban te breken. Het was zijn tweede goal in Oranje, nadat hij Letland zijn eerste maakte.

Na rust veranderde er aanvankelijk weinig: Oranje had meer dan tachtig procent balbezit, maar kansen bleven schaars. Kort na rust werd het nog vervelender toen Daley Blind een op het oog zware knieblessure opliep bij een poging Gibraltar-spits Tjay De Barr het scoren te beletten. Hij moest tot afgrijzen van alle Ajax-fans per brancard van het veld.

Wrang genoeg was dat het startschot voor een productieve fase van Oranje: Luuk de Jong tikte een lage voorzet van Berghuis binnen, Memphis gaf het laatste zetje bij een frappante treffer, Georginio Wijnaldum tekende in de rebound voor zijn goaltje en negen minuten na de 0-2 stond het 0-5 door een goal van de voor Blind ingevallen Donyell Malen.

De Boer en zijn internationals mochten plotseling gaan denken aan de grootste overwinning in de Oranje-historie (11-0 tegen San Marino in 2011), maar zover kwam het niet. Wel pikten invaller Donny van de Beek en Memphis, na een uitstekende actie van Owen Wijndal, nog een doelpuntje mee: 0-7.

Extra meevaller voor het Nederlands elftal is het onverwachte puntenverlies van Turkije, dat een 3-1 voorsprong uit handen gaf tegen Letland: 3-3. Noorwegen versloeg de andere koploper Montenegro: 0-1.