Opponenten van Oranje: tactische Oostenrijkers snoeren critici even de mond

Opponenten van Oranje: tactische Oostenrijkers snoeren critici even de mond

Gepubliceerd: donderdag 17 juni 2021 om 11:00do 17-06-2021 om 11:00

Laatste update: woensdag 23 juni 2021 om 15:44wo 23-06-2021 om 15:44

Donderdagavond treft Oranje in Oostenrijk zijn tweede EK-tegenstander. Het Alpenland heeft, net als het Nederlands elftal, drie punten overgehouden aan zijn eerste groepswedstrijd en kan daarmee al ruiken aan de achtste finale. VoetbalPrimeur weet wat je van de Oostenrijkers kan verwachten.

Op weg naar het EK
De nummer 23 van de FIFA-wereldranglijst bereidde zich met drie WK-kwalificatiewedstrijden en twee vriendschappelijke duels voor op het EK. Van die vijf krachtmetingen werd er echter maar één gewonnen (WK-kwalificatiewedstrijd tegen Faeröer, 3-1) en dus werd de druk op bondscoach Franco Foda opgevoerd. Het Oostenrijkse volk is niet blij met de behoudende en 'saaie' speelstijl van hun team en zelfs de spelers zouden erop aangedrongen hebben om aanvallender te spelen.

Dat er in de WK-kwalificatie ook nog eens met 4-0 van Denemarken werd verloren en het vriendschappelijke treffen met Slowakije zonder doelpunten eindigde, maakte de sfeer in Oostenrijk er niet beter op. Daarnaast kwam er ook een nationale discussie op gang over de positie waar sterspeler David Alaba moest spelen. Bij Bayern München speelt hij centraal achterin en zo nu en dan als linksback, maar in het nationale team is hij spelmaker en soms zelfs linksbuiten.  

Oostenrijk doet voor de derde keer mee aan een EK en overleefde nog nooit de groepsfase. Veel vertrouwen dat het dit jaar wel zal gaan gebeuren, was er al met al dus niet. Überhaupt een wedstrijd winnen lukte zelfs nog niet eens, maar in een poule met Nederland, Oekraïne en Noord-Macedonië zou dat volgens het pessimistische volk in ieder geval wel bewerkstelligd moeten kunnen worden.

De eerste poulewedstrijd
Na een half uur voetballen tegen Noord-Macedonië worden de meeste Oostenrijkers bevestigd in hun vermoeden: dit eindtoernooi zal op een teleurstelling uitdraaien. Op dat moment heeft good-old Goran Pandev net voor de gelijkmaker gezorgd door een blunder van Martin Hinteregger af te straffen en daarmee de 1-0 van Stefan Lainer ongedaan te maken. Twee goals in de slotfase brengen alsnog verlichting voor het Alpenland: Michael Gregoritsch en Marko Arnautovic scoren en bepalen de eindstand op 3-1.

Tactisch gezien werd de wedstrijd beslist door de positiewisselingen van Alaba en Marcel Sabitzer (RB Leipzig). De ster, die komend seizoen bij Real Madrid zal gaan spelen, werd van linksbuiten naar libero gezet en regisseerde daar het restant van de wedstrijd van achteruit. Sabitzer werd van de nummer tien-positie afgehaald en ging gevaar stichten als hangende linksbuiten. De Macedoniërs wisten niet wat ze met de plotselinge formatiewijziging aanmoesten.

Foda bewees dat hij juist door de veelzijdigheid van Alaba en Sabitzer een wedstrijd om kan draaien. De discussie over 'de beste positie' voor zijn sterspelers is dus irrelevant, want de bondscoach heeft de mogelijkheid om ze in te zetten waar nodig. Dat heeft de wedstrijd tegen Noord-Macedonië wel bewezen. Met de eerste EK-zege ooit op zak is de sfeer in het Oostenrijkse kamp dus volledig omgeslagen en wat dat betreft kan Oranje de borst natmaken.

Op wie moeten we letten?
De Nederlandse spelers zullen hoe dan ook weten dat de volgende tegenstander niet zomaar verslagen zal worden. Met een speler als Alaba in de ploeg is het altijd opletten en daarmee is dan ook meteen de beste Oostenrijker aangeduid. Hierboven werd al uitgelegd waarom hij zo gevaarlijk is: als multifunctionele speler kan hij opponenten pijn doen als verdediger, spelmaker en zelfs als linksbuiten. Alaba zal verschillende directe tegenstanders gaan krijgen, die hem goed in de gaten moeten houden.

De al eerder aangehaalde Marcel Sabitzer heeft nog niet de internationale allure van Alaba, maar wel de kwaliteiten om een wedstrijd naar zich toe te trekken. Hij heeft een geweldige trap, kan een actie maken en is in staat om op iedere positie achter de spitsen goed uit de verf te komen. Afgelopen seizoen kwam de 25-jarige aanvallende middenvelder bij Leipzig tot negen goals en vier assists in 38 officiële wedstrijden en daarnaast vertegenwoordigt hij een transferwaarde van 42 miljoen euro. Geen kleine jongen dus.

Dan hebben we ook nog Marko Arnautovic, 'bad boy' van het Oostenrijkse voetbal en voormalig aanvaller van FC Twente. Hij kwam maar weer eens in opspraak door na zijn treffer uitbundig te juichen en, volgens de Macedoniërs, tegenstander Ezgjan Alioski racistisch te bejegenen (zie foto boven). Daar is hij ook voor geschorst, wat betekent dat hij niet in actie zal komen tegen Oranje. Dat is, hoe je het wendt of keert, toch een meevaller.

De laatste opstelling: Oostenrijk – Noord Macedonië 3-1, zondag 13 juni
Bachmann; Lainer, Dragovic (46. Lienhart), Hinteregger; Schlager (90. Ilsanker), Ulmer, Laimer (90. Baumgartlinger), Sabitzer, Alaba; Kalajdzic (58. Arnautovic), Baumgartner (58. Gregoritsch).

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws