Het Oranje-roer gaat om onder Van Gaal: 'Hij weet alles, dat dwingt respect af'

Het Oranje-roer gaat om onder Van Gaal: 'Hij weet alles, dat dwingt respect af'

05-08-2021 12:00
32

De kogel is nu echt door de kerk: Louis van Gaal is voor de derde keer bondscoach van Oranje. Om de selectie voor te bereiden op de komst van de Tulpengeneraal, praat VoetbalPrimeur met twee 'experts' over het doen en laten van de ervaren oefenmeester. De eerste die aan het woord komt is Jonathan de Guzman.

De middenvelder debuteerde in 2013 onder Van Gaal tegen Italië en was onderdeel van de definitieve selectie die het brons pakte op het WK van 2014. Dat toernooi en de rol van de bondscoach roept positieve herinneringen bij De Guzman op. "Als kleine jongen in Canada keek ik Nederlands voetbal en daar hoorde hij toen al bij", vertelt hij tegenover deze website. "Van Gaal heeft zo'n grote naam en als je dan samen met hem mag werken tijdens de voorbereiding naar een WK en op dat eindtoernooi zelf, dan is dat heel speciaal."

Het roer moet om bij Oranje. Onder Frank de Boer, een protégé van Van Gaal en de vorige bondscoach, hadden spelers veel vrijheid en was er veel mogelijk. Op het afgelopen EK is echter gebleken dat die aanpak niet bij deze selectie past. In de achtste finale werd het Nederlands elftal met 2-0 verslagen door de Tsjechen en vooral de manier waarop was schrijnend. Nederland werd tactisch afgetroefd en maakte geen schijn van kans tegen een goed georganiseerde tegenstander. Het was duidelijk dat het anders moest en Van Gaal is de man die daarvoor moet zorgen.

Een losse aanpak zoals De Boer die hanteerde hoeven de Oranje-internationals met hem niet meer te verwachten. "Het is een man die alles in de gaten houdt", legt de nu 33-jarige spelmaker uit. Daar moesten wij als spelers wel aan wennen, want je bent toch een voetballer en die zijn wat losser. Voordeel van een trainer die zo goed op alles let is wel dat je zelf ook veel alerter bent. Hij verdiept zich echt overal in en vraagt bijvoorbeeld ook bij clubs hoe spelers eten. Het zou me ook niet verbazen als hij bij sommige spelers nog wist hoe hun thuissituatie in elkaar zat."

De Guzman, die tegenwoordig actief is bij OFI Kreta, denkt dat de strakke aanpak het huidige Nederlands elftal goed zou doen. "Als bondscoach heb je niet zo veel tijd met je spelers, dus zorgt hij dat hij alle Nederlanders goed heeft bekeken en dat hij alles over je weet. Dat dwingt respect af bij iedereen en zorgt dat je met een fijn gevoel binnenkomt. Een hele strakke en professionele trainer die in 2014 al heeft laten zien dat hij een eenheid kan maken van een team. Ik hoop en geloof dat hij het de komende tijd ook goed gaat doen met Nederland."

Het bewaken van het teamgevoel is één van de belangrijkste taken voor Van Gaal. De middenvelder denkt dat de KNVB daarvoor aan exact het juiste adres is. "Nederland produceert veel goede spelers en ze willen allemaal spelen. Als je dan niet bij de eerste elf zit of een beetje buiten de boot valt, krijgen Nederlandse jongens wel eens het gevoel dat ze zichzelf beter vinden dan anderen en dus zouden moeten spelen. Dat liet Van Gaal niet gebeuren. De bankzitters gunden het de basisspelers omdat ze een eenheid wilden blijven en daar zorgde Louis voor."

Dat Oranje het WK gaat halen onder de 69-jarige trainer lijdt volgens De Guzman geen twijfel. "Hij heeft het moderne toernooivoetbal naar Nederland gebracht en slaagde er in 2014 al in om met een elftal zonder de sterkste spelers de balans te vinden. Toen verwachtte niemand iets van ons en dachten ze dat we de poulefase niet eens door zouden komen. De bond moet hem het vertrouwen geven om te kunnen doen wat hij denkt dat goed is en dan heb ik geen zorgen richting het komende WK."