UEFA hervormt bonussensysteem: uitschakeling PSV kan ook goed nieuws zijn

UEFA hervormt bonussensysteem: uitschakeling PSV kan ook goed nieuws zijn

26-08-2021 11:00 Laatste update: 11:34
63

De Champions League-clash tussen PSV en Benfica was voor Nederland een uitgelezen kans om de aanval op de nummers vijf en zes van Europa alvast te openen. Voorlopig kan er een groot kruis gezet worden over die plannen, maar gelukkig voor ons leiden er nog meer coëfficiëntwegen naar Parijs en Lissabon. VoetbalPrimeur duidt het nieuwe bonussysteem, dat de UEFA heeft ontwikkeld na de invoering van de Conference League.

Wat is hetzelfde gebleven?
Iedere in Europa spelende club verdient met een goed resultaat punten voor zichzelf én voor zijn land. In de voorrondes is dat één punt per overwinning en een half punt per gelijkspel, in de hoofdtoernooien is dat twee punten per overwinning en één punt per gelijkspel. Die punten worden gedeeld door het aantal vertegenwoordigers per land (in ons geval vijf, in het geval van Frankrijk en Portugal zes). Elke overwinning van PSV in de afgelopen weken bracht bijvoorbeeld 0.200 punt voor Nederland in het laatje en het gelijkspel tegen Benfica was goed voor 0.100.

O Glorioso trokken in het tweeluik met PSV aan het langste eind en versierden een Champions League-bonus van vier punten: vier gedeeld door zes maakt een extraatje van 0.667 voor Portugal. PSV had – vier gedeeld door vijf – 0.800 kunnen verdienen voor Nederland, maar die vlieger ging helaas niet op. Ajax plaatste zich als landskampioen direct voor de Champions League en heeft zonder te spelen al 0.800 punt gepakt voor Nederland. De coëfficiëntscores van de clubs worden ieder jaar opgeteld en bepalen de score van hun land. De landenscores van de laatste vijf seizoenen bepalen de coëfficiëntenranking, die op zijn beurt weer doorslaggevend is voor de verdeling van Europese tickets. Als Nederland stijgt, kan het op termijn één extra club Europa in sturen.

Wat is er veranderd?
Het verschil zit hem in de bonussen van het tweede en derde toernooi van de UEFA. Vorig seizoen waren er alleen in de Champions League noemenswaardige extraatjes te verdienen: vier punten (0.800, in ons geval) voor het halen van de poulefase, vijf (1.000) voor overwintering en één (0.200) per knock-outfase die daarna overleefd wordt. Die bonussen zijn blijven staan, maar de UEFA heeft de overige toernooien iets aantrekkelijker gemaakt.

In de Europa League-editie van vorig seizoen vielen er pas na de kwartfinale extraatjes te verdienen. Nu krijgen de acht groepswinnaars vier punten (0.800, mits daar een Nederlandse club tussen zit) en de nummers twee verdienen twee punten (0.400). De clubs die zich plaatsen voor de laatste zestien van de Europa League – de poulewinnaars doen dat direct, de nummers twee spelen eerst een 'tussenronde' tegen de afvallers uit de Champions League, ook zo'n noviteit – krijgen daar ook één bonuspunt (0.200) voor. In de Conference League zijn de koppositie en de tweede plek in de poule goed voor respectievelijk twee punten (0.400) en één punt (0.200). Daarna liggen er pas weer vanaf de halve finale bonuspunten voor het grijpen.

Deze bonussen kunnen clubs verdienen in de Europese toernooien:

Wat betekent dat voor Nederland?
Het is jammer dat PSV geen slag heeft kunnen slaan tegen Benfica, maar die schade kan over een half jaar wel gerepareerd worden. De Champions League halen en als nummer drie afzakken naar de Europa League óf poulewinnaar in de Europa Lague worden: het levert hetzelfde aantal bonussen op. En de punten die met overwinningen en gelijke spelen verdiend kunnen worden, zijn in alle drie de Europese toernooien hetzelfde.

Ook in de Europa League en de Conference League kan er dus prima gescoord worden door de Nederlandse club. Misschien zelfs beter dan in de Champions League, waar de tegenstand natuurlijk groter is. Nederland is dit seizoen sowieso met drie, hoogstwaarschijnlijk met vier en misschien wel met vijf clubs actief in de Europese toernooien. Dat PSV nu is afgezakt naar de Europa League, is op korte termijn vervelend. Maar wie weet kunnen we Frankrijk en Portugal aan het einde van dit kalenderjaar, wanneer de Europa League- en Conference League-bonussen uitgekeerd worden, weer in de nek hijgen?

De huidige subtop en middenmoot van de coëfficiëntenranking
5. Portugal 44.216 (3.750) (6/6)
6. Frankrijk 43.581 (1.916) (6/6)
7. NEDERLAND 33.100 (3.000) (5/5)
8. Schotland 31.200 (2.200) (4/5)
9. Oostenrijk 31.050 (2.600) (4/5)
10. Rusland 30.682 (1.500) (3/5)
11. Oekraïne 30.200 (2.600) (3/5)
(Tussen haakjes de oogst van dit seizoen en het aantal vertegenwoordigers in Europa)

Als Nederland de top-zes bereikt, krijgt het één extra Europees ticket. En als Nederland buiten de top-elf valt, mag het geen directe Champions League-deelnemer afvaardigen, al zal het waarschijnlijk niet zo'n vaart lopen. Als ook het seizoen '22/'23 voorbij is, wordt duidelijk welke landen extra tickets krijgen voor de Champions League 2.0, die in 2024 wordt afgetrapt met vier extra deelnemers. Na het tweeluik PSV-Benfica is de kans iets kleiner geworden dat Nederland binnenkort de nummer vijf van Europa is. Maar de race is uiteraard nog lang niet gelopen.

De virtuele stand voor het seizoen 2022/2023
5. Portugal 34.550
6. Frankrijk 32.081
7. NEDERLAND 30.200
8. Schotland 27.200
9. België 23.200
10. Oekraïne 22.200
11. Oostenrijk 21.300

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)