Zes conclusies na Van Gaal-persmoment: wéér botsing, boodschap voor media

Zes conclusies na Van Gaal-persmoment: wéér botsing, boodschap voor media

06-09-2021 14:35
19

Louis van Gaal heeft zijn derde persconferentie van de interlandweek erop zitten. De bondscoach heeft vooruitgeblikt op het cruciale treffen met Turkije, waarbij hij een aantal interessante dingen vertelde. Dit zijn de zes belangrijkste conclusies.

Blind weer als linksback
Aan het begin van de persconferentie liet Van Gaal zich direct in zijn kaarten kijken: Daley Blind is tegen Turkije weer de linksback, ondanks het sterke debuut van Tyrell Malacia tegen Montenegro. "Het lijkt me wel duidelijk dat Blind terugkomt, daar kan ik positief over zijn", vertelde de zeventigjarige Amsterdammer desgevraagd. Van Gaal wilde niet kwijt wie hij naast Virgil van Dijk opstelt in het hart van de verdediging, Stefan de Vrij of Matthijs de Ligt. De keuze lijkt overigens op De Vrij te vallen.

Wederom pittige woordenwisseling
Van Gaal en Driessen botsten tijdens de persconferentie van vrijdag al toen het over Memphis ging. Drie dagen later voerden de twee weer een stevige discussie. Driessen zei dat Van Gaal 'verdedigend voetbal' wil spelen. "Valentijn, jij hebt er helemaal geen verstand van, sorry dat ik het moet zeggen", bitste de ervaren oefenmeester. "Je hebt geen voetbalvisie. Je hebt een visie voor de krant. Met 5-3-2 kan je onderscheidend voetballen. Alleen jij wil er niet aan en dan schrijf je weer wat. Het is zo makkelijk om dat op te schrijven, Valentijn."

Van Gaal heeft opstellingboodschap aan media
Voor de duels met Noorwegen en Montenegro lekte de opstelling voortijdig uit. Dat terwijl Van Gaal op de persconferenties uitsprak dat hij zo min mogelijk van zijn formatie prijs wil geven. "Ik vind het heel erg als media de opstelling vrijgeven", vertelde een balende Van Gaal, die zich daarna richtte tot de pers. "Volgens mij zijn wij allemaal Nederlanders, dus we moeten Turkije samen verslaan. Dan gaan we de opstelling geven, omdat mensen zichzelf op de borst willen kloppen dat ze de opstelling hebben. Ik begrijp dat niet, maar hier is de cultuur zo."

'Progressie in samenwerking met Memphis'
De samenwerking tussen Memphis Depay en zijn ploeggenoten bij Oranje verloopt steeds beter. "Ik heb na de eerste wedstrijd gezegd dat Memphis niet de bal kreeg in zijn tijd. En vanmorgen op de training, twee keer op zijn schoen, op tijd. Dus er is progressie", zei Van Gaal, waarna hij op tafel sloeg om zijn boodschap extra over te laten komen.

Van Gaal ziet 'groot voordeel' voor Oranje
De bondscoach schat Turkije hoger in dan Noorwegen en Montenegro, waar het Nederlands elftal eerder deze interlandperiode tegen speelde. Oranje heeft echter 'een groot voordeel' ten opzichte van Turkije, beweerde Van Gaal. "Wij spelen thuis met publiek. De fans waren geweldig tegen Montenegro, dat verwacht ik ook in Amsterdam."

Afwezigheid Aké en Gakpo 'gemis' tegen Turkije
Tegen Turkije zal Oranje het zonder Nathan Aké en Cody Gakpo moeten stellen. Eerstgenoemde is wegens privéomstandigheden weer naar huis vertrokken, terwijl Gakpo een blessure heeft overgehouden aan de wedstrijd tegen Montenegro. Van Gaal baalt daarvan. "Dat zijn belangrijke spelers in de selectie. Met name Cody heeft een ontwikkeling doorgemaakt. Die zullen we missen. Zeker omdat we mager zijn in vleugelspelers."

(Nordin 't Hart/VoetbalPrimeur)