'Wij liepen bosloop in 1.50, maar Ten Hag zei: nee, twee minuten is twee minuten'

'Wij liepen bosloop in 1.50, maar Ten Hag zei: nee, twee minuten is twee minuten'

30-10-2021 13:00 Laatste update: 13:07
97

Het heeft enige tijd gekost en hij heeft de nodige scepsis moeten overwinnen, maar Erik ten Hag heeft zijn naam inmiddels wel gevestigd als trainer. Zijn doorbraak vond plaats aan de Vetkampstraat: Ten Hag ging in 2012 voor het eerst op eigen benen staan en leidde Go Ahead Eagles direct naar de Eredivisie. VoetbalPrimeur spreekt met twee spelers uit dat promotieseizoen.

Ten Hag had bij FC Twente en PSV ervaring opgedaan, als assistent van Fred Rutten en Steve McClaren. In 2012 begon hij bij Go Ahead Eagles aan zijn eerste klus als hoofdtrainer in het betaald voetbal. Na de meest curieuze Eerste Divisie-jaargang ooit - AGOVV én SC Veendam werden failliet verklaard en verdwenen allebei uit de competitie - eindigde Go Ahead als zesde. In de laatste speeldag hield het FC Volendam van het kampioenschap af en na play-offwedstrijden tegen FC Dordrecht, VVV-Venlo en datzelfde Volendam was het feest in Deventer: Go Ahead mocht zich na zeventien jaar weer opmaken voor Eredivisie-voetbal.

Hesjes op kleur, ramen in de trainerskamer
In die beslissende maanden van het seizoen vormde Sjoerd Overgoor samen met Deniz Türüc en Quincy Promes een driehoek op het middenveld. Hij leerde Ten Hag kennen als een perfectionist, die over ieder detail nadacht, tot de lengte van het gras aan toe. Zo werden de dug-outs in De Adelaarshorst verplaatst, zodat de beginnend hoofdtrainer een groter bereik had tijdens het coachen. "Alles was strak geregeld, hij was enorm van de details. Wij gooiden bijvoorbeeld alle hesjes bij elkaar na de training, maar we moesten voortaan de blauwe hesjes daar neerleggen, de oranje hesjes daar, de gele hesjes daar", aldus Overgoor in gesprek met deze website.

Daarnaast liet Ten Hag ramen in zijn kantoor zetten. "Hij vroeg een keer: waarom denk je dat ik dat doe?", vertelt Overgoor. De vorig seizoen als prof gestopte middenvelder dacht dat Ten Hag eenvoudigweg alles wilde controleren, maar de trainer bleek een iets andere uitleg te hebben. "Als je voor een dichte deur zou staan, wist je niet of hij in gesprek was of met iets anders bezig was. Hij wilde dat de drempel om aan te kloppen lager zou worden voor de spelers. Wel bizar dat je daar zo over nadenkt."


Ten Hag ontvangt tijdens de huldiging de zilveren legpenning van de stad Deventer.

"Twee minuten is twee minuten"
Overgoor kan zich ook nog een bosloop tijdens de voorbereiding herinneren. De spelers werden ingedeeld in groepjes en moesten twee minuten over een bepaalde afstand doen. "Gretig als we waren, deden we dat in één minuut en vijftig seconden. Maar hij zei: nee, twee minuten is twee minuten, geen 1.50 of 2.10. Wij dachten wel: waar gaat dit heen… Hij had wat tijd nodig om zijn visie over te brengen, maar na twee, drie maanden merkten wij het verschil: we wisten van elkaar precies wat we deden en wat de trainer wilde."

Ook Jop van der Linden kreeg gaandeweg het seizoen in de gaten dat er iets moois ontstond aan de Vetkampstaat. "Iedereen had redelijk snel door dat we met hem echt een gedreven coach en een vakman hadden. Het vertrouwen in wat hij zei, groeide gedurende het seizoen", vertelt de vrijetrappenspecialist, die in dat seizoen net over was gekomen van Helmond Sport. "Qua persoonlijkheid en communicatie scoren andere trainers beter, maar voetbalinhoudelijk is hij zeker de beste die ik meegemaakt heb. Compleet gek van voetbal, met een hele duidelijke visie die goed paste bij ons niveau en spelersmateriaal."

"0-1 achter, denk je dan"
De twee moesten overigens even wennen aan elkaar. Van der Linden was al vroeg in het daaraan voorafgaande seizoen vastgelegd, door Ten Hags voorganger Joop Gall en door huidig Ajax-directeur Marc Overmars. De oud-verdediger weet nog dat hij na een paar oefenwedstrijden beelden van zichzelf te zien kreeg. "Dat was de eerste keer dat ik Ten Hag echt sprak", blikt hij terug. "Daarin zei hij eigenlijk direct dat hij niet degene was die mij gehaald heeft… 0-1 achter, denk je dan. Maar achteraf denk ik dat hij dat jaar best blij met me was", knipoogt de in 2019 gestopte Apeldoorner.


Overgoor en Van der Linden met Bart Vriends (rechts op de foto)

Het opnieuw bekijken van wedstrijdbeelden was sowieso een regelmatig terugkerende activiteit. "Als je met 3-0 had gewonnen, kon hij je zoveel verbeterpunten laten zien dat het net leek alsof je 5-0 verloren had. En andersom ook: als je met 5-0 verloren had, liet hij juist beelden zien dat het helemaal niet zo slecht was", herinnert Overgoor zich. "Hij hield je wel in balans zo. Hij was heel duidelijk en strikt, het was niet altijd makkelijk om hem aan te spreken, maar je merkte wel dat hij het beste met je voor had."

Weinig discussies
Desondanks besloot de als hoofdtrainer debuterende Ten Hag om zo veel mogelijk boven de groep te blijven staan. "Ik kan me geen discussies herinneren tussen hem en spelers", graaft Van der Linden in zijn geheugen. "Hij stond er later in het seizoen wat meer voor open, maar hij wilde wel dat we zijn lijn zouden volgen", vult Overgoor aan. "En hij wist ons altijd weer van zijn visie te overtuigen. Hij zei vanaf het begin: in mei wordt pas om de prijzen gespeeld. Geloof me nou: het voetbal gaat het uiteindelijk winnen van het vechten."

En uiteindelijk kwam het dus goed in Deventer. Inmiddels zijn we negen seizoenen verder en is Ten Hag een nationaal én internationaal geprezen oefenmeester. Van der Linden ziet dat zijn oude trainer zich heeft ontwikkeld sinds zijn Go Ahead-tijd. "Wij speelden goed positiespel, maar we konden ook profiteren van de naïeve organisatie van de tegenstanders. Daarin zijn de Eredivisie en het huidige voetbal veel verder. Ten Hag kent zijn spelersmateriaal heel goed en heeft zijn visie verder ontwikkeld en loopt daarin voor op de rest", aldus de oud-verdediger, die anno 2021 werkzaam is als personal trainer en in die hoedanigheid voetbaltrainingen geeft.

Ook Overgoor is inmiddels begonnen aan een trainerscarrière, in de FC Twente/Heracles Academie. Toen hij zelf in de jeugd van FC Twente speelde, was Ten Hag al werkzaam in de opleiding. "Hij is één van mijn voorbeelden", vertelt Overgoor. "Ik ben geen Ajax-fan, maar ik kan echt genieten van het spel van Ajax. Ook omdat Ten Hag mijn trainer is geweest. Ik heb veel aan hem te danken: dankzij hem kwam mijn carrière in de lift en heb ik nog een paar jaar Eredivisie kunnen spelen."

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)