Eigenlijk ben ik zo'n beetje de laatste echte rechtsbuiten in Oranje geweest

"Eigenlijk ben ik zo'n beetje de laatste echte rechtsbuiten in Oranje geweest"

11-11-2021 20:48
23

Nu Steven Berghuis geblesseerd is, rijst de vraag wie er bij Oranje op de rechtsbuitenpositie moet spelen. Rechtspoten zijn er amper en dus moet bondscoach Louis van Gaal beroep doen op een linkspoot. Andy van der Meijde heeft het gevoel dat de klassieke rechterspits langzaam aan het uitsterven is.

Mede daarom is Van Gaal voornemens om met Oranje 5-3-2 te spelen. "Het probleem is dat in Nederland het systeem de laatste jaren is veranderd en dat de rechtspoten op links staan en de linkspoten op rechts. En er zijn minder linkspoten", zegt Van der Meijde tegen De Telegraaf.

"De aanvallers willen tegenwoordig allemaal scoren. Naar binnen komen en met hun goede been schieten. Eigenlijk ben ik zo'n beetje de laatste echte rechtsbuiten in Oranje geweest. Na mij kwam Arjen Robben als linkspoot op rechts en dat is nu de trend", zegt Van der Meijde, die zeventien interlands speelde.

Wie er op rechts moet spelen? Sjaak Swart komt met de naam van Anwar El Ghazi op de proppen. Van der Meijde sluit zich daarbij aan. "Ik vind het wel een jongen die de kwaliteiten heeft om de plek goed in te vullen. Omdat er zo weinig opties zijn voor de rechterspitspositie had El Ghazi er misschien nu al wel bij moeten zitten."