Vijf conclusies: Nederland heeft weer vleugelspitsen, pot 2 lonkt bij WK-loting

Vijf conclusies: Nederland heeft weer vleugelspitsen, pot 2 lonkt bij WK-loting

16-11-2021 23:20
61

Het Nederlands elftal nam na een tamme eerste helft en een spannende fase na rust afstand van Noorwegen en heeft zich daarmee verzekerd van deelname aan het WK. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies na de 2-0 zege in De Kuip.

Nederland is na acht jaar weer bij een WK
Het spel was niet groots tegen Noorwegen, maar Oranje kwam zelf ook geen moment in de problemen. En dus zijn 'we' er na acht jaar weer bij op een WK. In 2018, gedurende de donkere dagen voor het Nederlandse voetbal, ontbrak Oranje in Rusland. Vier jaar eerder werd nog brons behaald onder leiding van Van Gaal en in 2010 leverde het toernooi zelfs een zilveren plak op. Wat heeft Oranje nu voor ons in petto?

4-3-3 of toch 5-3-2 in Qatar?
Louis van Gaal kan aan een nieuwe Oranje-machine gaan bouwen. In 2014 gold Nederland ook zeker niet als favoriet, maar werd in een 5-3-2 een bronzen medaille veroverd in Brazilië. De bondscoach gaf al eerder aan dat hij dat systeem nog altijd het beste bij dit team vindt passen. Wat gaat hij doen in Qatar: houdt hij nu vast aan 4-3-3 of wordt het toch 5-3-2?

Vleugelspits maakt het verschil
Wat ook van belang is in de discussie over het systeem: Oranje beschikt weer over vleugelspelers. Bij zijn aantreden klaagde de keuzeheer nog over een gebrek aan opties op de flanken, maar Arnaut Danjuma en vooral Steven Bergwijn laten zien dat er hoop is. Bergwijn was tegen Noorwegen de matchwinner. En nu waren Cody Gakpo en Steven Berghuis nog niet eens van de partij.

Geweldige cijfers Memphis
Bergwijn schonk ook Memphis Depay nog een doelpunt dinsdagavond. Daardoor staat de teller van de aanvalsleider op zeventien interlanddoelpunten in 2021. In totaal staat hij al op 38 goals in het Nederlands elftal, nog maar twaalf minder dan Robin van Persie. De 27-jarige aanvaller heeft bovendien nog wat jaren te gaan.

Geen grap: 1 april kan in de agenda
Op die datum wordt de loting voor de groepsfase van het WK verricht. De FIFA gaat de potten vermoedelijk indelen op basis van de wereldranglijst. Daarop staat Nederland momenteel elfde. Daarmee lonkt een plek in Pot 2, want België, Brazilië, Frankrijk, Engeland, Denemarken en Spanje staan boven Oranje en zijn ook al zeker van het WK. Bovendien is het gastland ook een groepshoofd. De openingswedstrijd van het WK is over ruim een jaar: op 21 november.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s