'Promes hoeft rechtszaak niet bij te wonen, aanvaller heeft drie opties'

'Promes hoeft rechtszaak niet bij te wonen, aanvaller heeft drie opties'

18-11-2021 19:50
65

Quincy Promes kan ervoor kiezen om zijn rechtszaak niet bij te wonen. Als dat gebeurt en de aanvaller van Spartak Moskou wordt veroordeeld, dan verwacht De Telegraaf dat er een Europees arrestatiebevel wordt uitgevaardigd.

Het Openbaar Ministerie gaat Promes vervolgen voor poging tot doodslag en zware mishandeling. De Oranje-international heeft zijn neef vermoedelijk neergestoken op een familiefeest. Wanneer de zaak behandeld wordt door de rechter, is nu nog niet duidelijk. Als de zaak voor de rechter komt, heeft Promes drie opties: de zitting bijwonen, via een videoverbinding aanwezig zijn of helemaal niet op komen dagen.

Bij de laatste twee opties kan een eventueel opgelegde straf niet direct worden uitgevoerd. Nederland kan vragen om uitlevering, maar dat is complex. In principe levert Rusland mensen met een buitenlandse nationaliteit uit, maar de kans lijkt klein dat het land mee zal werken aan een verzoek vanuit Nederland. Dat heeft te maken met de gespannen verhoudingen door de MH17-zaak.

Als Promes wordt veroordeeld en hij niet fysiek aanwezig is in de rechtszaal, dan verwacht De Telegraaf dat er een Europees arrestatiebevel zal worden uitgevaardigd. Zodra Promes dan in een ander Europees land komt, loopt hij het risico om aangehouden te worden. Het bezoeken van familie of afreizen naar Europese uitwedstrijden wordt dan een lastig verhaal voor de geboren Amsterdammer.