Toeleven naar de Klassieker: waarom wint Arne Slot altijd van de topploegen?

Toeleven naar de Klassieker: waarom wint Arne Slot altijd van de topploegen?

18-12-2021 18:00
33

Arne Slot staat zondagmiddag met zijn Feyenoord tegenover Ajax en dus hebben de Amsterdammers alle reden om zich zorgen te maken. De oefenmeester uit Bergentheim heeft namelijk een uitstekend 'record' tegen de topploegen. VoetbalPrimeur zocht uit hoe dat zit.

Hoe doet Slot het met zijn teams tegen PSV?
Het is eigenlijk niet te bevatten, maar Slot is effectief pas anderhalf jaar hoofdtrainer in de Eredivisie. Hij maakte zijn eerste seizoen bij AZ niet helemaal af vanwege de coronacrisis, werd in het daaropvolgende jaar voortijdig ontslagen vanwege het contact dat hij al met Feyenoord had gehad en is nu bijna halverwege seizoen één bij de Stadionclub. In die verschillende periodes kwam de trainer uit Bergentheim tot twee wedstrijden tegen PSV.

Wedden

Meer odds

Als AZ-oefenmeester dwong hij de Eindhovenaren in 2019 in het Philips Stadion met 0-4 op de knieën. Myron Boadu maakte twee goals en ook Jonas Svensson en Dani de Wit kwamen tot scoren. Het zat daarbij mee dat Ryan Thomas een rode kaart pakte namens PSV. Een kleine twee jaar later ontmoette Slot de Brabanders als trainer van Feyenoord en weer werd het 0-4. Toornstra prikte er twee binnen en ook Bryan Linssen en Cyriel Dessers kwamen op het scorebord.

Hoe doet Slot het met zijn teams tegen Ajax?
Voor fans van Feyenoord zal het echter veel belangrijker zijn hoe Slot het tegen Ajax aanpakte. Ook dat zal tot hoop en tevredenheid stemmen in Rotterdam, want hij was collega Erik ten Hag twee keer te slim af. In het vroegtijdig afgebroken seizoen 2019/2020 won AZ thuis met 1-0 en werd het 0-2 in de Johan Cruijff Arena. Dat was voor de Alkmaarders reden genoeg om te stellen dat ze op onderling resultaat winnaar van de competitie hadden moeten zijn. Daar ging de KNVB niet in mee.

Het doelsaldo van de Amsterdammers was immers beter, maar men kon zeker niet ontkennen dat Slot in beide wedstrijden het tactisch plan van Ajax had doorgrond. In het AFAS Stadion was Myron Boadu met een rake kopbal in de slotfase de matchwinner en tweeënhalve maand later werden de Ajacieden weggecounterd in hun eigen stadion. Oussama Idrissi en weer Boadu velden destijds het vonnis, maar genoeg voor een plekje in de Champions League was het niet.

Hoe pakt Slot het tactisch aan in topduels?
De coach uit Bergentheim gebruikte als trainer van AZ de kwaliteiten die hij in zijn eigen ploeg had. Aanpassen aan PSV en Ajax was er dus niet bij: de Eindhovenaren werden met gedurfd aanvalsspel overvleugeld in het Philips Stadion en ook Ten Hag werd verrast. Zijn ploeg kreeg en krijgt meestal te maken met defensief ingestelde teams, maar dat deed AZ allerminst. Met snelheid voorin, positiewisselingen en consequent positiespel werd er twee keer verdiend gewonnen.

Bij Feyenoord heeft Slot de beschikking over spelers die dat ook kunnen brengen. Luis Sinisterra kan voor de nodige diepgang en snelheid zorgen, Bryan Linssen is een spits die overal op loopt en Guus Til is nog altijd dezelfde dragende speler die hij bij AZ onder Slot ook al was. Dat bewezen ze in Eindhoven, waar PSV vooral in de tweede helft onder de voet werd gelopen door het soepel combinerende elftal uit Rotterdam-Zuid. De 4-3-3 is daarbij altijd leidend.

Waarom is Slot een 'topperspecialist'?
Vier keer speelde Arne Slot met zijn ploeg tegen Ajax of PSV en vier keer ging hij met de overwinning lopen. Dat is geen toeval meer, zo veel is wel duidelijk. Wedstrijden tegen topploegen liggen de voormalig spelmaker en zijn teams zo goed vanwege twee voorname redenen. Ten eerste durft Slot zijn ploegen altijd te laten voetballen, ook als ze op papier misschien de onderliggende partij zouden zijn. Dat zijn PSV en Ajax niet altijd gewend in de Eredivisie.

Ten tweede creëert Slot op knappe wijze een positieve sfeer rondom zichzelf en de club. Ook na een gelijkspel bij FC Groningen en een onnodige bekeruitschakeling is het rustig rondom De Kuip en dat is vroeger weleens anders geweest. De kalme, weloverwogen en vriendelijke benadering van Slot, die we kennen vanuit Alkmaar, moet de druk bij spelers wegnemen en ze het gevoel geven dat er alles te winnen is. Die aanpak werkte bij AZ al prima en zal ook richting de Klassieker gebruikt gaan worden.

Prognose: legt Slot ook Ajax op de pijnbank?
Al het voorgaande in ogenschouw nemende, lijkt het alsof Feyenoord zondagmiddag onmogelijk van Ajax kan verliezen. Met een trainer die nog nooit een topwedstrijd verloor, het positieve gevoel dat ondanks de bekeruitschakeling in Twente nog steeds in Rotterdam-Zuid heerst en een selectie die eerder al van PSV won, staan alle seinen op groen om er een gedenkwaardige wedstrijd van te maken in De Kuip.

Ten Hag is echter een trainer die zich niet gek zal laten maken door cijfers of voorspellingen. Hij weet dat als Ajax goed speelt, ze normaal gesproken zullen winnen in de havenstad. Dat heeft te maken met het verschil in individuele kwaliteit tussen de twee aartsrivalen en de nederlaag tegen AZ van vorige week. Als de Amsterdammers daar écht van geleerd hebben, zullen ze zich niet nog een keer laten afbluffen en is De Kuip, zoals zo vaak de laatste jaren, na negentig minuten van de mannen uit de hoofdstad.