Van Gaal: 'Als coach gaat het om die twee dingen, ik heb het allebei'

24 december om 07:17

Louis van Gaal gelooft dat Oranje net als in 2014 hoge ogen kan gooien op het WK. Destijds vertelde de bondscoach: 'als we mijn weg volgen, maken we kans'. Achter die woorden staat hij nog steeds.

"Ja, dat lijkt me wel. Het wordt gezien als arrogantie als je dat roept, maar als trainer gaat het om twee essentiële dingen: leiderschapskwaliteiten en inzicht in het spel en karakters van spelers. Ik kan moeilijk zeggen dat ik dat niet heb, ik heb het allebei", laat Van Gaal weten aan het Algemeen Dagblad.

Wedden

Meer odds
  • logo

    Nederland

  • logo

    Canada

"En kijk mijn curriculum maar na", vervolgt de keuzeheer. "Bij alle clubs waar ik gewerkt heb, heb ik prijzen gewonnen. Waarom zou dat met het Nederlands elftal niet kunnen? Natuurlijk geloof ik daar in."

Van Gaal denkt dat Oranje nu meer kwaliteit heeft dan in 2014. "In de verdediging en op het middenveld, ja. Over de hele breedte bekeken is deze selectie ook sterker. Maar voorin niet: Robin van Persie en Arjen Robben waren van uitzonderlijke kwaliteit. Toch is mijn overtuiging dat we in 2022 met een andere speelwijze, ik noem het 1-3-4-3 of 1-3-4-1-2, sterker worden dan we nu zijn in 1-4-3-3. En dat we kunnen verrassen."

Van Gaal ziet de kwaliteit van de spelersgroep als de belangrijkste factor. "Factor twee: de spelers moeten goed met elkaar door één deur kunnen en met de staf. Daarin zie je het leiderschap van de coach. En een derde factor is dat je ook een beetje geluk moet hebben. Maar geluk kun je zelf afdwingen."