Bosvelt over vertrek Van Wonderen: Ik voelde het wel een beetje aankomen

Bosvelt over vertrek Van Wonderen: "Ik voelde het wel een beetje aankomen"

29-12-2021 12:15
33

Het hoge woord is eruit: Kees van Wonderen is na dit seizoen geen trainer meer van Go Ahead Eagles. Technisch manager Paul Bosvelt hield achter de schermen rekening met zijn vertrek en is de zoektocht naar een opvolger inmiddels gestart, vertelt hij aan VoetbalPrimeur. Na twee seizoenen (inclusief een promotie) op De Adelaarshorst slaat Van Wonderen zijn vleugels uit.

Wanneer hoorde je van Kees van Wonderen dat hij aan het einde van het seizoen vertrekt?
"Vorige week woensdag hebben we met elkaar gesproken. We wisten dat Kees ergens in december zijn beslissing kenbaar zou gaan maken en hij heeft aangegeven dat hij na dit seizoen niet doorgaat."

Kwam zijn besluit als een verrassing voor je?
"Ik voelde het wel een beetje aankomen. Voor mijn gevoel was de kans redelijk aanwezig dat hij na dit seizoen niet door zou gaan. Maar dat is puur een gevoel dat ik had."

Heb je een poging gedaan om hem op andere gedachten te brengen?
"Kees weet hoe graag wij met hem door hadden gewild, maar je verandert ook niet zomaar van gedachten. We hebben een paar maanden geleden aangegeven dat we graag met hem zouden willen verlengen, dus hij heeft ruim de tijd gehad om na te denken over wat hij voor na dit seizoen zou willen. We vinden het jammer dat hij besloten heeft om niet door te gaan, maar respecteren dat uiteraard wel."

Denk je dat de geruchten rond FC Groningen invloed hebben gehad op zijn besluit om niet door te gaan?
"Daar hebben we het wel over gehad, maar Kees heeft zelf al aangegeven dat daar geen sprake van is. Dan ga ik er ook van uit dat dat klopt. Wanneer een trainer opvallend goed presteert of zodra bekend wordt dat er ergens een trainer stopt, krijg je de welbekende verhalen en dat is nu ook het geval. Uiteindelijk zullen er clubs bij hem aan gaan kloppen, want daar heeft hij het meer dan goed voor gedaan."



Als halverwege het seizoen bekend wordt dat de trainer stopt, heeft dat soms negatieve invloed op de prestaties. Hoe beoordeel je dat?
"Dat probleem zie ik niet, want Kees is daar te eerzuchtig en perfectionistisch voor. Hij wil het goed achterlaten en de technische staf en spelers zijn daar ook nog bij. Ik kan me niet voorstellen dat de prestaties minder worden omdat nu bekend is dat de trainer aan het einde van het seizoen vertrekt. Kees is veeleisend en mochten er signalen van gemakzucht zijn, dan zal hij die meteen de kop indrukken."

Wat voor type zoek je voor volgend seizoen?
"We kijken goed om ons heen naar een geschikte opvolger. Eén van de pijlers in het beleid is dat we als club proberen waarde op het veld te creëren en spelers te ontwikkelen zodat ze een mooie transfer kunnen maken. We zoeken dus een trainer die ook aandacht heeft voor het spelers beter maken, goed kan managen, representatief en ambitieus is en in het algemeen graag bij Go Ahead Eagles wil werken."

De zoektocht naar een opvolger is al gestart?
"Samen met Alex Kroes (grootaandeelhouder, red.) zijn we daar al mee gestart. Een voordeel is dat we de tijd hebben."



Is handhaving ook voor volgend seizoen het doel?
"Als we er dit seizoen in blijven: ja. De uitdaging is om met bescheiden middelen te verrassen en dat blijft zo tot we meer inkomsten kunnen genereren zodat we onze ambities bij kunnen stellen. Daar zijn we achter de schermen hard mee bezig."

Heeft de club transferplannen voor januari?
"Ik verwacht niet dat er veel zal gaan gebeuren. We zoeken voor één positie nog een speler, we willen niet onnodig aan de ploeg sleutelen. En aan uitgaande transfers zullen we niet meewerken, tenzij er een aanbod komt waar we geen 'nee' tegen kunnen zeggen, maar in de kern verwacht ik dat alles tot het einde van het seizoen aan boord blijft. Wij hebben één duidelijk doel en dat is handhaving. Dan is het een groot risico als je sterkhouders halverwege het seizoen laat vertrekken."

(Tim van Duijn/VoetbalPrimeur)