FIFPro wil dat spelers in Rusland onder contract uit kunnen: 'In gesprek met FIFA'

FIFPro wil dat spelers in Rusland onder contract uit kunnen: 'In gesprek met FIFA'

28-02-2022 19:05
71

FIFPro dringt er bij de FIFA op aan om alle buitenlandse voetballers in Rusland de kans te geven om kosteloos hun contract op te zeggen. Dat laat Louis Everard, bestuurslid van de internationale spelersvakbond en VVCS-directeur, weten aan Voetbal International.

FiFPro wil dat de transferregels worden aangepast na de Russische inval in Oekraïne. "Dit moet zo snel mogelijk worden geregeld", aldus Everard tegen VI. "Het steeds verder escalerende conflict lijkt ons aanleiding om het contract te kunnen beëindigen zonder een schadevergoeding te hoeven betalen aan de club. Daarover zijn we nu in gesprek."

De wereldvoetbalbond heeft de bevoegdheid om de regels tijdelijk aan te passen. Dit gebeurde onder meer toen competities werden uitgesteld vanwege het coronavirus. De FIFA besloot de einddatum van contracten automatisch te verlengen en ook de transferperiode werd verschoven. "Het FIFA-bestuur kan in noodsituaties de regelgeving aanpassen, dat is toen ook gebleken. Gezien de enorm zorgwekkende situatie vinden wij dat spelers de vrijheid moeten hebben om het land te verlaten."

In Rusland zijn momenteel drie Nederlanders actief met Quincy Promes (Spartak Moskou), Gyrano Kerk (Lokomotiv Moskou) en Glenn Bijl (Krylia Sovetov Samara). Ook Guus Til en Jorrit Hendrix, allebei door Spartak verhuurd aan Feyenoord, zouden onder hun contract uit kunnen als de FIFA instemt met het voorstel. In totaal zouden bijna tweehonderd spelers transfervrij kunnen vertrekken uit Rusland.