Grote gevolgen Chelsea: transferverbod, Abramovich kan club niet verkopen

Grote gevolgen Chelsea: transferverbod, Abramovich kan club niet verkopen

10 maart - 12:00 Laatste update: 12:12
137

De Britse regering komt met sancties tegen zeven oligarchen uit Rusland, waaronder Roman Abramovich. De maatregelen hebben verstrekkende gevolgen voor Chelsea. VoetbalPrimeur zet alles op een rij.

Het belangrijkste gevolg: Chelsea mag voorlopig geen transacties doen, waardoor de verkoop van de Engelse topclub aan geïnteresseerde investeerders uit Zwitserland en de Verenigde Staten niet door kan gaan. "Er kunnen geen veilige havens zijn voor degenen die de wrede aanval van Poetin op Oekraïne hebben gesteund", aldus de Britse premier Boris Johnson.

Russische zakenlieden die banden hebben met Vladimir Poetin worden sinds de Russische invasie in Oekraïne stevig aangepakt. Hoewel Abramovich aankondigde Chelsea te willen verkopen en de opbrengst daarvan wil doneren aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, is de steenrijke Russische eigenaar van Chelsea nu definitief op sanctielijst geplaatst door Groot-Brittanië.

Dat heeft de volgende gevolgen:

- Chelsea mag per direct geen nieuwe merchandise - fanartikelen zoals sjaals, shirts en bekers - meer produceren en verkopen aan niet-seizoenkaarthouders.

- Chelsea mag per direct geen wedstrijdtickets verkopen voor zowel thuis- als uitwedstrijden. Seizoenkaarthouders en mensen die vóór vandaag al een kaartje hadden gekocht, blijven welkom. Alleen zij kunnen eten en drinken kopen van Chelsea.

- Chelsea mag per direct niet meer investeren in Stamford Bridge of andere 'gebouwen'.

- Kopen, verkopen, huren, verhuren of een andere overeenkomst aangaan is voor Chelsea aan banden gelegd. Het komt erop neer dat er geen nieuwe spelers kunnen worden gehaald en geen huidige spelers kunnen worden verkocht. Ook mag er niet onderhandeld worden over nieuwe contracten. Het is daardoor zo goed als zeker dat Antonio Rüdiger, César Azpilicueta en Andreas Christensen, allemaal in het bezit van een aflopend contract, gratis de deur uitlopen.

- Chelsea mag niet meer dan 24.000 euro uitgeven aan transport naar uitwedstrijden, waardoor de club met een aantal logistieke vraagstukken zit in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Lille OSC in de achtste finales van de Champions League.

Speciale licentie
Kortom, bestaande contracten worden gerespecteerd, maar Chelsea krijgt geen geld meer en Abramovich kan er op geen enkele manier meer van profiteren; de titelverdediger in de Champions League kan geen nieuwe financiële overeenkomsten aangaan. In mei wordt de situatie opnieuw bekeken.

Chelsea heeft voor nu een speciale licentie gekregen, waardoor de Engelse topclub gewoon kan blijven voetballen. Ook worden alle salarissen gewoon doorbetaald. Chelsea, de huidige nummer drie van de Premier League, speelt donderdagavond de uitwedstrijd tegen Norwich City in de competitie. Die wedstrijd gaat vooralsnog door.

Abramovich, die een geschat vermogen van bijna miljard euro heeft, mag zelf geen zakendoen met Britse bedrijven en particulieren. Hij heeft bovendien een reisverbod opgelegd gekregen. Engelse media melden overigens dat Chelsea nog steeds verkocht kan worden als Abramovich de regering toestaat om namens hem te onderhandelen met geïnteresseerde partijen.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s