Zeven conclusies: theatrale Antony offert zichzelf op, was dit Ajax' kampioenspot?

Zeven conclusies: theatrale Antony offert zichzelf op, was dit Ajax' kampioenspot?

20-03-2022 17:25
76

Feyenoord leek dan eindelijk voor het eerst sinds 2005 op bezoek bij Ajax te winnen, maar Ajax wist een zeer moeizame Klassieker in de slotfase alsnog naar zich toe te trekken. En wellicht is op deze zondagmiddag de basis gelegd voor het 36ste titelfeest van Ajax. Genoeg om te bespreken na deze intense Klassieker: VoetbalPrimeur benoemt zeven discussiepunten.

Breedte Ajax-selectie geeft de doorslag
Erik ten Hag zag dat het voor rust niet liep bij Ajax en bracht met Davy Klaassen een 31-voudig international binnen de lijnen. Later volgden krachtpatser Brian Brobbey – juist voor dit soort gelegenheden teruggehaald – en Nicolás Tagliafico, die al wel eens de aanvoerdersband van Argentinië heeft gedragen. Feyenoord gooide de tegenvallende Jorrit Hendrix in de strijd, liet ook Bryan Linssen invallen en eindigde de wedstrijd met rechtsback Marcus Holmgren Pedersen als rechtsbuiten. Niet heel verwonderlijk dus dat het frisse Ajax in de slotfase doordrukte tegen het vermoeide Feyenoord.

Theatrale Antony offert zichzelf op voor Ajax
Hij had nauwelijks een bal goed geraakt, lag regelmatig schreeuwend op de grond, maar zorgde toch voor de winnende goal en kreeg geel omdat hij zijn shirt uittrok. En toen riskeerde Antony – met hulp van Dusan Tadic – zelfs een rode kaart met zeer opzichtig theaterspel. Het kost hem de altijd lastige uitwedstrijd tegen FC Groningen, maar Antony wist wel de wedstrijd dood te maken. Het verdient absoluut niet de schoonheidsprijs, maar daar zullen ze bij Ajax vast niet om malen.

Strijdplan Feyenoord pakt perfect uit, maar Klassieker duurt te lang
De ruimte in de rug bij Daley Blind, de mindere voetballende kwaliteiten van Edson Álvarez, de kwetsbaarheid in de omschakeling bij Ajax: Feyenoord-trainer Arne Slot wist precies hoe hij de tegenstander moest bestrijden en Feyenoord was lange tijd de baas in het hol van de leeuw. Maar de eerste uitzege in Amsterdam sinds 2005 kwam er niet: Ajax had dus meer kwaliteit op de bank, had meer rust na zijn midweekse verplichtingen en kon in de slotfase alsnog erop en erover.

Alle ballen op de Conference League of toch naar onderen kijken?
Feyenoord had de landstitel al uit zijn hoofd gezet en ook plek twee lijkt er niet meer in te zitten. Plaatsing voor de Europa League is nu het hoogst haalbare en er zijn nu twee manieren waarop Feyenoord dat kan bewerkstelligen: derde worden en volgend seizoen één voorronde overleven óf dit seizoen de Conference League winnen. In april wacht een kwartfinaletweeluik met Slavia Praag, maar dat betekent niet dat Feyenoord het in de competitie kan laten lopen. FC Twente staat op slechts één punt, AZ kan zondagavond hetzelfde doen.

Was dit de kampioenswedstrijd voor Ajax?
Voor de derde wedstrijd op rij leek Ajax zijn koppositie weg te geven, maar na RKC Waalwijk en SC Cambuur werd ook Feyenoord met 3-2 verslagen. En dus gaan de Amsterdammers met een voorsprong op PSV het laatste Eredivisie-blok in, met FC Groningen-uit, Sparta-thuis, NEC-uit, PEC Zwolle-thuis, AZ-uit, sc Heerenveen-thuis en Vitesse-uit op komst. Én geen Europese verplichtingen meer, in tegenstelling tot achtervolger PSV. Afgaande op het spel van de Amsterdammers is het geen uitgemaakte zaak dat ze 21 van de 21 punten gaan pakken, maar Ajax weet zelfs de slechtste wedstrijden in winst om te zetten en heeft de op papier moeilijkste hindernissen al genomen.

Wie gaan we niet meer terugzien in de volgende Klassieker?
Hoe dit seizoen ook afloopt, Ajax moet hoe dan ook gaan bouwen aan een nieuwe ploeg. Andre Onana, Noussair Mazraoui en huurling Brian Brobbey gaan sowieso vertrekken. En wat gaan Jurriën Timber, Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch, Antony én trainer Ten Hag komende zomer doen? Feyenoord houdt trainer Slot binnenboord, maar moet wellicht afscheid nemen van Marcos Senesi, Orkun Kökcü, Luis Sinisterra en de huurlingen Cyriel Dessers, Guus Til en Reiss Nelson. Grote kans dus dat de eerstvolgende Klassieker een heel ander gezicht krijgt.

Gevaarlijke actie Ajax-fans loopt met sisser af
Gefluit bij rust en extase in de slotfase: de ouderwetse voetbalsfeer in de volgepakte Johan Cruijff Arena heeft zeker bijgedragen aan de amusementswaarde van De Klassieker. Maar ook als er geen bezoekende fans aanwezig mogen zijn, verliep ook deze wedstrijd met publiek niet zonder incidenten. Door een combinatie van brandende fakkels en een spandoek moest de aftrap uitgesteld worden wegens brandgevaar: dat had een stuk slechter af kunnen lopen...