België staat op z'n kop door Overmars-nieuws: 'Het is hier ontploft'

België staat op z'n kop door Overmars-nieuws: 'Het is hier ontploft'

22-03-2022 23:20 Laatste update: 23:25
195

Ajax maakte op 6 februari het vertrek van Marc Overmars bekend. 43 dagen later werd hij aangesteld als technisch directeur van de Belgische club Royal Antwerp FC. In België kijken ze nogal gek op van het nieuws en ook Jan Boskamp en Aad de Mos zijn zeer verrast.

Door Tim van Duijn

Het verhaal is bekend: Overmars vertrok bij Ajax, omdat hij over een langere periode grensoverschrijdend gedrag vertoonde richting meerdere vrouwelijke collega's. Overmars 'schaamde zich kapot', trok zijn conclusies en stapte op. De mediastorm ging liggen, maar woedt weer in alle hevigheid nu Overmars aan de slag gaat in Antwerpen. "Ik was wel in shock", zegt De Mos, die in België trainer was van KV Mechelen, Anderlecht en Standard Luik. "Het verbaast me enorm dat het zo snel gegaan is. Ik had verwacht dat hij nooit meer in Europa zou werken, maar bijvoorbeeld alleen nog in Amerika of het Midden-Oosten."

"Als je puur over het sportieve aspect praat, vind ik het knap. Maar het gaat hier vooral over iets anders. Het is hier aardig ontploft", zegt Boskamp. "Niemand heeft het over zijn kwaliteiten, maar over wat hij gedaan heeft. Iedereen spreekt er nog over wat er bij Ajax is gebeurd. Daarom kijken ze hier allemaal gek op. Zaken als #MeToo en BlackLivesMatters worden hier ook altijd heftig opgepakt. Nee, ik snap het niet, maar Gheysens kennende verrast het me niet."

Gheysens is eigenaar Paul Gheysens, de steenrijke Belg die Antwerp sinds 2017 in zijn bezit heeft en de Belgische top wil bestormen. Hij investeerde al zo'n zeventig miljoen in de club. "Hij wilde Anderlecht kopen, dat ging niet door en daarna kocht hij Antwerp. Hij is schathemeltjerijk geworden met zijn bouwprojecten", zegt Boskamp.

Het is vooral de timing waardoor menigeen verrast is. Tussen de persberichten van Ajax en Antwerp zit 43 dagen, maar het contact tussen Overmars en de club was er al na twee weken. "Paul Gheysens staat daar gewoon boven en trekt zich weinig aan van wat anderen vinden. Dat is de grote baas die alles bepaalt", zegt Boskamp. "Drie weken geleden kwam hij de kleedkamer binnen om verhaal te halen (Antwerp stond in de rust achter tegen Beerschot, red.), dat zegt wel genoeg. De trainer (Brian Priske, red.) heeft hem weggestuurd, dat vond ik wel knap van hem."

'Het leven gaat in België een tandje of twee langzamer'
Ontstaat er in België net zo'n mediastorm als in Nederland, of gaan de Belgen sneller over tot de orde van de dag? De Mos: "België is vergevingsgezind en maakt zich niet zo druk om wat er in Nederland gebeurt. Het leven gaat daar ook een tandje of twee langzamer dan bij ons, een beetje bourgondisch. Ik ging om 12.00 uur lunchen en kwam om 16.00 uur thuis. In Nederland sta je normaal gesproken sneller buiten."

"De aanstelling van Overmars hoort wel een beetje bij het denken van Gheysens", vervolgt De Mos. "Hij wil ten koste van alles de top van België bereiken en is hard onderweg. De beker heeft hij al gewonnen en het stadion is gerenoveerd. Met Luciano D'Onofrio heeft hij de beste 'TD' van België gehaald. Antwerp staat derde en gaat in de play-offs spelen. Ze kunnen dus nog kampioen worden van België, al zie ik dat niet gebeuren. Gheysens weet als geen ander dat je een netwerk nodig hebt waardoor je goede spelers kunt halen."

Antwerp hoopt dat Overmars het bekende Ajax-recept toepast in België, Boskamp waarschuwt: "Het is wel anders: Ajax doet het al jaren en Antwerp moet nog beginnen. Dat bouw je niet in twee à drie jaar op."

Wat als?
Als je wint heb je vrienden, maar wat als Antwerp de ambities niet waarmaakt? De Mos denkt niet dat de pijlen dan op Overmars gericht worden. "Dan zal het toch over de trainer gaan en de spelers. Gheysens heeft wat er rond de club speelt redelijk in de hand. De supporters weten dat ze het aan hem te danken hebben dat Antwerp nog bestaat. Op het tweede niveau van België hebben ze alles aangepakt. Ze hebben het stadion vernieuwd, nieuwe spelers gehaald en wonnen in de Europa League van Tottenham Hotspur, dus er zit wel schwung in die club. Ze zullen niet zo snel de voorzitter aanvallen."

De Mos weet wel met welke Nederlandse club Antwerp vergeleken kan worden. "Feyenoord. Een echte volksclub met een harde kern en een rijke historie. De club heeft altijd goede spelers afgeleverd. En De Bosuil is magisch met een prachtige grasmat. Dat de harde kern een nauwe band heeft met die van Feyenoord zegt wat dat betreft al genoeg."

Boskamp vraagt zich af op welke manier Antwerp wil gaan voetballen. "Gaan ze spelen zoals Overmars dat wil of niet? Met de spelers die ze nu hebben kunnen ze niet zo spelen zoals Ajax, om een voorbeeld te noemen. De droom van Gheysens is om kampioen te worden van België. De vraag is alleen of ze dat langzaam op willen bouwen of dat het meteen moet. Dan moeten ze wel gaan investeren."