NEC wint bij Cambuur: in één jaar tijd van KKD-subtopper naar Europa-kandidaat

03-04-2022 18:37
100

NEC mag na een treffen met mede-promovendus SC Cambuur nog steeds voorzichtig dromen van Europees voetbal. Javier Vet verpestte het Cambuur-debuut van trainer Dennis Haar en hielp NEC met een fraaie knal van afstand aan de punten in Leeuwarden.

De nummers één en zeven van het vorige Keuken Kampioen Divisie-seizoen hadden er zin in en scoorden allebei in de eerste tien minuten. NEC opende de score al na twee minuten, nadat Jonathan Okita een half geslagen bal voor de voeten kreeg: 0-1. Het antwoord van Cambuur liet echter niet lang op zich wachten: Mitchel Paulissen werd gevonden door Patrick Joosten, controleerde de bal en passeerde doelman Mattijs Branderhorst.

In de loop van de eerste helft ging het tempo liggen, al bleef Cambuur de meest dreigende ploeg. Issa Kallon en Roberts Uldrikis konden de Leeuwarders echter niet aan een voorsprong helpen. In de tweede helft moesten beide keepers aan de bak: Pieter Bos werd bijna verrast door een getoucheerde inzet van Okita en een terugkopbal van Doke Schmidt, terwijl Branderhorst Milan Smit van scoren af hield.

Twaalf minuten voor tijd was het dan toch nog NEC dat doordrukte. Vet stoomde op, kon van afstand aanleggen en verraste Bos met een zeer fraaie streep: 1-2. Cambuur moest jagen en NEC liet na om in de tegenaanval verder uit te lopen, maar trok de punten wel over de streep.

De ploeg van Rogier Meijer klimt naar plek negen en staat één punt achter FC Groningen, dat volgens de huidige standen play-offs zal gaan spelen. Cambuur staat twee punten achter NEC, samen met derde promovendus Go Ahead.