'Ik kreeg bij Gravenberch eigenlijk hetzelfde gevoel als bij Frenkie de Jong'

'Ik kreeg bij Gravenberch eigenlijk hetzelfde gevoel als bij Frenkie de Jong'

26 May - 14:30
50

Lasse Schöne en Erik ten Hag zien dat Ryan Gravenberch de laatste jaren grote stappen heeft gemaakt. De Ajax-middenvelder staat nu voor een overstap naar Bayern München.

Het eerste jaar van Gravenberch in de Ajax-hoofdmacht was het laatste seizoen van Schöne in Amsterdam. "Hij was in het begin vrij stil, of, beter gezegd, gewoon op een prettige manier aanwezig", vertelt de Deen in gesprek met Voetbal International. (...) Ik had al wel de verhalen gehoord vanuit de jeugd, dat hij een groot talent was, maar hij liet het ook direct op een goede manier merken. Het was eigenlijk een soortgelijk gevoel als bij Frenkie de Jong, die ik ook zag doorbreken."

"Ryan paste zich net als hem moeiteloos aan en dat is ook wel gebleken", gaat Schöne verder. "Hij is al jaren vaste waarde, maar nog altijd pas negentien jaar. Negentien jaar en honderd wedstrijden in Ajax 1! We kunnen daar heel luchtig over doen, maar dat is toch bizar.'

Erik ten Hag heeft Gravenberch van dichtbij op zien bloeien. De manager van Manchester United nam de Oranje-international onder zijn vleugels. "Toen hij als jonge speler kwam, spatte het talent van hem af, maar ook de jeugdigheid. Hij wilde vooral lekker voetballen, volgens een romantische insteek, zoals dat in de jeugd ook kan. In zaken als bewustzijn en betrouwbaarheid op het veld heeft hij echt grote stappen gemaakt. Hij snapt dat het in het topvoetbal om resultaten gaat."

Ten Hag is onder de indruk van het leervermogen dat Gravenberch heeft. "Als je ziet hoe snel hij dingen oppikt, dat is een hele sterke eigenschap van hem", stelt de coach. "Zoiets als de omschakeling, daarin heeft Ryan hele grote stappen gezet. Wat hij op dat vlak brengt, is ongekend goed. De bekende rouwmomenten in zijn spel zijn verdwenen, die zie je niet meer. Hij heeft bovendien een sterk atletisch vermogen en weet dat op de juiste manier te gebruiken. Hij verliest nooit de bal in een zone waarin je de bal niet mag verliezen, omdat de tegenstander dan direct gevaarlijk is. Hij is balvast, heeft rust en overzicht in zijn spel."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s