Openda is weer goud waard: Vitesse wint eerste duel van AZ

Openda is weer goud waard: Vitesse wint eerste duel van AZ

26 May - 21:55 Laatste update: 22:01
152

Vitesse heeft een tikje uitgedeeld aan AZ in de strijd om een ticket voor de voorrondes van de Conference League. Loïs Openda was met een late treffer weer eens het goudhaantje voor de Arnhemmers: 2-1.

Bij Vitesse was Eli Dasa een opvallende afwezige. De Israëlische vleugelverdediger is vanwege zijn bruiloft teruggekeerd naar zijn thuisland. AZ moest het nog altijd stellen zonder aanvoerder Owen Wijndal. Bovendien viel Fredrik Midtsjö al na een kwartier geblesseerd uit. De Noor moest zich laten vervangen door Tijjani Reijnders. Ruim vijf minuten later sloeg Vitesse toe. Na een misverstand op het Alkmaarse middenveld werd Openda diep gestuurd. De spits gaf voor op Thomas Buitink, die in één keer raak volleerde.

Daarmee was de eerste kans meteen een doelpunt voor Vitesse, dat even eerder nog opgelucht adem haalde toen een stiftje van Vangelis Pavlidis op de bovenkant van de lat eindigde. Veel meer dwong AZ lang niet af, ondanks het vele balbezit. Pas kort voor rust was Jesper Karlsson echt dichtbij de gelijkmaker. Jordy Clasie zette de Zweedse buitenspeler voor de keeper met een knappe pass, maar het schot raakte de paal. Aan de andere kant snelde Openda vervolgens nog voorbij Bruno Martins Indi, maar hij kreeg de bal niet langs Peter Vindahl Jensen.

De Belg zocht aangeslagen de kleedkamers op, maar hij kon wel verder. In de tweede helft werd Vitesse echter verder teruggedrongen. De 1-1 viel een halfuur voor tijd. Na een afgeslagen hoekschop haalde Clasie vanaf de rand van het strafschopgebied uit. De bal werd nog van richting veranderd door invaller Tomas Hajek, waardoor doelman Jeroen Houwen kansloos was.

Die goal was verdiend, maar AZ sneed zichzelf uiteindelijk toch nog in de vingers. Matús Bero liet nog een grote kans onbenut toen hij alleen op het doel af kon, maar Openda was in de slotfase onverbiddelijk. Hij schoot vanaf zo'n achttien meter zeer knap raak: 2-1. AZ moet daardoor nog vol aan de bak om volgend seizoen deel te kunnen nemen aan Europees voetbal.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s