VP's Elftal van het Jaar: vijf keer Ajax, drie keer Feyenoord, twee keer PSV

VP's Elftal van het Jaar: vijf keer Ajax, drie keer Feyenoord, twee keer PSV

27 May - 12:00
153

De stembussen zijn gesloten en de VP-achterban heeft gesproken: het VoetbalPrimeur Elftal van het Jaar is bekend, met dank aan jullie! Na het tellen van alle stemmen is er een gemêleerd gezelschap uit de bus gekomen. Kampioen Ajax levert vijf spelers, Feyenoord vaardigt de trainer en de linkerhelft van de verdediging af, ook PSV is met twee spelers present en FC Twente en Fortuna Sittard maken het elftal compleet.

Keeper: Lars Unnerstall (FC Twente)
PSV betrok Unnerstall een jaar geleden in de transfer van Joël Drommel en het vervolg is bekend. De Eindhovenaren kregen 42 goals tegen en grepen naast de titel, terwijl Unnerstall de misschien wel belangrijkste pijler onder de knappe vierde plek van FC Twente was. De Torwart van de Tukkers heeft 39 procent van jullie stemmen gekregen en blijft Remko Pasveer (Ajax, dertig procent) en Justin Bijlow (Feyenoord, twintig procent) daarmee voor.

Rechtsback: Noussair Mazraoui (Ajax)
Na zijn doorbraak in het topseizoen 2018/2019 beleefde Mazraoui twee mindere jaren, maar nu heeft hij het seizoen van zijn leven achter de rug. Na PSV-Ajax in januari werd al duidelijk dat de Marokkaans international mikte op een toptransfer, die er inmiddels ook is gekomen: hij mag zich bij Bayern München in de absolute top gaan bewijzen. Dat doet hij met een eervolle vermelding van ons op zak: 42 procent van de stemmers koos Mazraoui als beste rechtsback van dit seizoen, Mauro Júnior (PSV, 25 procent) en Lutsharel Geertruida (Feyenoord, 23 procent) vissen achter het net.

Centraal duo: Jurriën Timber (Ajax) en Gernot Trauner (Feyenoord)
Lisandro Martínez vormt bij Ajax een ingespeeld en nauwelijks te passeren duo met Jurriën Timber en haalde vorig seizoen samen met zijn kompaan  (15)ons elftal van het jaar. Ditmaal eindigt de Argentijn echter als derde, met vijftien procent van de stemmen. Timber heeft opnieuw het sterrenteam gehaald en is volgens de VP-community de beste centrale verdediger van de Eredivisie, met 35 procent van de stemmen. Feyenoord-revelatie Trauner veroverde vanaf dag één de harten van Het Legioen en kan op 25 procent van de stemmen rekenen.

Linksback: Tyrell Malacia (Feyenoord)
De tweede Feyenoorder in het elftal heeft met overmacht gewonnen in zijn categorie. Daley Blind (Ajax, vijftien procent), Wijndal (AZ, elf procent) hebben het podium gehaald, maar bleken geen partij voor Malacia: liefst 62 procent naar de stemmen ging naar de linksback van Feyenoord en – sinds dit seizoen – het Nederlands elftal. Het heeft er alle schijn van dat Malacia deze titel volgend seizoen niet meer kan verdedigen: welke topclub pikt hem op?

Controlerende middenvelders: Ibrahim Sangaré (PSV) en Ryan Gravenberch (Ajax)
Op de posities voor de verdediging komen de Feyenoorders juist net tekort. Orkun Kökcü en Fredrik Aursnes kregen respectievelijk veertien en tien procent van de stemmen, maar de controlekamer van ons elftal krijgt een Eindhovens-Amsterdamse bezetting. Dat is tenminste op het moment van schrijven nog het geval: Sangaré (29 procent van de stemmen) heeft ook alle criticaster overtuigd en staat er goed op bij onder meer Liverpool en is voor 37,5 miljoen euro op te pikken. Gravenberch (26 procent) bleek na het seizoen van zijn definitieve doorbraak niet meer te houden voor Ajax en zal Mazraoui gezelschap houden bij Bayern München.

Aanvallende middenvelder: Zian Flemming (Fortuna Sittard)
Het scheelde maar een haartje, maar de nummer tien van Fortuna Sittard wint het zowaar van de nummer tien van Ajax: Flemming haalt dertig procent van de stemmen, Berghuis komt op 29 procent uit, Guus Til (Feyenoord, negentien procent) pakt het brons. De winst van Flemming op deze positie is zeer nipt, maar zeker niet onverdiend. Met twaalf goals, vier assist én een paar reddingen op de doellijn heeft hij Fortuna Sittard naar directe handhaving geleid. Waar zien we hem volgend seizoen?

Rechtsbuiten: Antony (Ajax)
De strijd op de rechtsbuitenpositie heeft dan weer een duidelijke winnaar opgeleverd: de Britten Noni Madueke (PSV, zeventien procent) en Reiss Nelson (Feyenoord, dertien procent) moeten hun meerdere erkennen in hun Braziliaanse collega, die 58 procent van de stemmen heeft gepakt. Antony pakte begin dit seizoen een gouden Olympische medaille en die gaf hem na terugkeer in Amsterdam vleugels. Zijn veelbesproken rode kaart in De Klassieker was misschien wel zijn laatste wapenfeit namens Ajax, maar eerder in dat duel maakte hij wel de winnende 3-2, goed voor misschien wel de allerbelangrijkste overwinning in een buitengewoon moeizame tweede seizoenshelft.

Spits: Sébastien Haller (Ajax)
De topscorer van de Eredivisie is ook van de partij. Haller heeft geschiedenis geschreven tijdens zijn eerste Champions League-seizoen, maar was ook in de Eredivisie op schot: 21 goals en ook zeven assists. Deze oogst heeft gezorgd voor 38 procent van de stemmen – genoeg om Feyenoord-held Cyriel Dessers (27 procent) en vicetopschutter Loïs Openda (Vitesse, elf procent) af te houden – en de nodige interesse uit de Bundesliga-top.

Linksbuiten: Cody Gakpo (PSV)
En ook van de derde aanvaller in onze sterrenselectie is het nog hoogst onzeker of hij zijn laatste Eredivisie-wedstrijd al gespeeld heeft. PSV trekt alles uit de kast om zijn boegbeeld binnenboord te houden en geef de Eindhovenaren eens ongelijk: zijn twaalf goals en dertien assists in competitieverband spreken voor zich. 37 procent van de stemmers is het daarmee eens, waardoor Gakpo de spannende strijd met Ajax-MVP Dusan Tadic (31 procent) én VP Award-winnaar Luis Sinisterra (Feyenoord, 24 procent) in zijn voordeel heeft beslist.

Trainer: Arne Slot (Feyenoord)
De man die Feyenoord, na het seizoen van de grimmige Disney-documentaire, bij de hand nam en zelfs naar een Europese finale leidde. Feyenoord haakte weliswaar vroegtijdig af in de strijd om de landstitel, maar Slot heeft de lach teruggebracht in De Kuip en pakt 41 procent van de stemmen. En daar kunnen ook de titel van Erik ten Hag (Ajax, 28 procent) en de knappe vierde plek van Ron Jans vijftien procent) niet tegenop.

Ben je het eens met de uitslag van deze verkiezing? Of had je liever op één of meerdere plekken een andere speler/trainer gezien? Discussieer mee in de comments!

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s