Lineker en Van Basten kraken Barça en Laporta: 'Hij is asociaal, heel laag'

Lineker en Van Basten kraken Barça en Laporta: 'Hij is asociaal, heel laag'

17 augustus - 09:45
25

Frenkie de Jong wordt door FC Barcelona behandeld als een stuk vlees. Dat stelt Gary Lineker, die bovendien denkt dat de financiële koers van de Catalanen weleens rampzalig kan uitpakken voor de club.

Lineker won in 1989 de Europa Cup II met Barça. Hij ziet de huidige situatie met lede ogen aan. "Barcelona werd in een gevaarlijke positie achtergelaten", zegt hij in The Times. "Ze hadden kunnen kiezen om voorzichtig te werk te gaan en langzaam weer geld te verdienen. Dan zouden ze niet zo goed presteren op het veld en hadden ze moeten hopen dat de fans nog steeds op kwamen dagen. Ze kiezen een andere route. Dat zal de fans plezieren, maar het kan inmploderen."

De voormalig spits van Engeland doelt onder meer op het feit dat Barça een deel van de televisierechten verkocht heeft. Van het geld dat werd opgehaald werden topspelers als Robert Lewandowski, Raphinha en Jules Koundé gekocht. Tegelijkertijd moet de Spaanse grootmacht nog steeds bezuinigen op salarissen, waardoor onder meer Frenkie de Jong lange tijd naar de uitgang werd geduwd.

Barça bereikte een akkoord met Manchester United en onderhandelde ook met Chelsea over de ex-Ajacied, die echter in Camp Nou wil blijven. "Ik leef mee met hem, want ze behandelen hem als een stuk vlees in deze hele situatie", zegt Lineker over de Oranje-middenvelder. "Hij kan helemaal niets doen aan de huidige omstandigheden." 

Lineker steekt De Jong een hart onder de riem. "Hij is een heel getalenteerde speler en het is heel belangrijk dat hij niet naar een club gaat waar hij niet naartoe wilt. Hij heeft de kaarten in handen, dus moet hij sterk blijven. Maar dat is wel moeilijk. Het is heel jammer dat het er zo aan toe gaat."

Van Basten
Ook Marco van Basten sprong al op de bres voor De Jong en hekelde Joan Laporta. "Als een speler door de president in diskrediet wordt gebracht, is dat asociaal. Het gedrag van Laporta is beneden alle peil", zei de oud-topspits bij Rondo. "Hij probeert dit soort jongens zwart te maken bij het publiek om ervan af te komen. Dat is heel laag gedrag. Johan Cruijff zou zich schamen."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie