PSV komt te laat op stoom: FC Twente wint dankzij goudhaantje Cerny

03-09-2022 20:43 Laatste update: 20:45
684

PSV is zaterdag tegen een nederlaag aangelopen bij FC Twente. De Eindhovenaren wisten zich niet te herstellen van een zwakke eerste helft. Vaclav Cerny was de gevierde man in De Grolsch Veste: 2-1.

PSV leek de dreun tegen Rangers FC verwerkt te hebben met klinkende zeges op Excelsior (1-6) en FC Volendam (7-1). Ten opzichte van die laatste wedstrijd zag coach Ruud van Nistelrooij dan ook weinig reden om aan zijn opstelling te sleutelen. Alleen André Ramalho keerde terug in het elftal. Verder speelde Xavi Simons opnieuw als valse spits.

De Eindhovenaren konden de goede lijn van de laatste duels echter niet doortrekken. De eerste kans van de wedstrijd was na acht minuten voor Christos Tzolis, die ontsnapte aan de aandacht. Het schot van de Griek werd echter gekeerd door Walter Benítez. Het was een waarschuwing van Twente, dat met veel energie en felheid speelde. Ook combineerden de Tukkers bij vlagen makkelijk door de PSV-linies.

Vaclav Cerny groeide in de eerste helft uit tot de grote man. De Tsjech opende na zeventien minuten de score, nadat hij wel erg veel ruimte kreeg in het strafschopgebied. Na 24 minuten werd het nog erger voor PSV. Met een volley maakte Cerny zijn tweede van de avond en dat was zeker niet onverdiend te noemen. Daan Rots zag een schot gekraakt worden, anders had het na een klein halfuur zelfs 3-0 kunnen staan.

PSV stelde daar lange tijd weinig tegenover. Na 31 minuten brak Cody Gakpo door. De linksbuiten ging op Lars Unnerstall af, maar hij rondde het niet goed af en schoot tegen de Duitse doelman aan. De bezoekers moesten daardoor in de achtervolging in de tweede helft en in de 55e minuut tekende Guus Til voor de aansluitingstreffer. Hij kreeg de bal voor de voeten na een poging van Xavi Simons en passeerde Unnerstall.

In de jacht op de gelijkmaker bracht Van Nistelrooij onder meer Anwar El Ghazi. PSV was nu duidelijk de betere ploeg, maar grote kansen bleven lang uit. Yorbe Vertessen kopte in de handen van Unnerstall. De kopbal van André Ramalho was gevaarlijker, maar hij trof de lat. Daarmee kwam PSV te laat op stoom in Enschede. Het is het eerste puntenverlies voor de Eindhovenaren, die nu drie punten achter koploper Ajax staan. Twente heeft evenveel punten.