'Bewijsmateriaal tegen Ecuador: Oranje-opponent moet vrezen voor WK-uitsluiting'

'Bewijsmateriaal tegen Ecuador: Oranje-opponent moet vrezen voor WK-uitsluiting'

13-09-2022 09:47
92

Een nieuw hoofdstuk in de soap rondom de deelname van Ecuador op het WK: het Engelse Daily Mail heeft nieuw bewijsmateriaal tegen rechtsback Byron Castillo. De speler zou niet speelgerechtigd zijn in de acht WK-kwalificatieduels, waardoor Chili de plek van Ecuador mogelijk inneemt.

Ecuador, de tegenstander van Oranje in Qatar, hangt mogelijk alsnog uitsluiting boven het hoofd. Chili leverde in juni al bewijsstukken bij de FIFA aan, die insinueerden dat Castillo geboren is in Colombia, maar de FIFA verwierp het officiële protest. Al geruime tijd is er onduidelijkheid over de afkomst van Castillo, tot de Daily Mail met bewijsmateriaal over de ware identiteit van de rechtervleugelverdediger komt.

De tabloid claimt een audiofragment in handen te hebben. Daarin zou Castillo toegeven in Colombia te zijn geboren. Daarbij is er bewijs over valse én meerdere identiteiten. 'In de audioberichten zegt hij duidelijk dat hij is geboren in 1995, en niet in 1998, wat op zijn geboortecertificaat uit Ecuador staat', klinkt het. Castillo legt in hetzelfde audiobericht uit hoe hij zijn naam in het valse document heeft veranderd, om zo via de Colombiaanse stad Tumaco naar San Lorenzo (Ecuador) te verhuizen.

Wanneer de FIFA besluit de zaak nogmaals de onderzoeken, is de kans aanwezig dat Chili in plaats van Ecuador deelneemt aan het WK. Op 20 november opent in principe Ecuador het eindtoernooi tegen gastland Qatar. Later treft het land ook Nederland en Senegal.