Loting voor EK-kwalificatie komt eraan: Oranje is groepshoofd in Frankfurt

Loting voor EK-kwalificatie komt eraan: Oranje is groepshoofd in Frankfurt

28-09-2022 06:00
42

Nu de Nations League erop zit, is ook de potindeling voor de loting van de kwalificaties voor het EK 2024 bekend. Het Nederlands elftal neemt plaats in pot 1, maar moet alsnog rekening houden met een zware tegenstander.

Voor de loting worden alle Europese landen – op uitzondering van het geschorste Rusland – verdeeld over zes potten. De indeling komt mede tot stand op basis van de rangschikking in de Nations League. Oranje verzekerde zich als winnaar van zijn groep van een plek in pot 1. Dat geldt ook voor de andere Final Four-deelnemers Spanje, Kroatië en Italië, dat tevens de regerend Europees kampioen is.

Verder gelden Portugal, België, Denemarken, Hongarije, Zwitserland en Polen als groepshoofd tijdens de loting. Het betekent dat Oranje nog wel kan loten tegen Frankrijk en Engeland, die in pot 2 zitten. Oostenrijk, Tjechië, Wales, Israël, Bosnië, Servië, Schotland en Finland zijn de andere mogelijke opponenten uit de tweede pot. Pot 3 bevat Oekraïne, Albanië, Noorwegen, Slovenië, Ierland, IJsland, Montenegro, Roemenië, Zweden en Armenië.

De loting vindt op 9 oktober plaats in Frankfurt. De landen worden verdeeld over tien poules: zeven van vijf teams en drie van zes teams. De finalisten van de Nations League, waaronder dus Nederland, weten al dat zij in een kleinere groep terechtkomen. De eerste twee landen in elke poule kwalificeren zich voor het EK. Daar komen na de play-offs nog drie landen bij, terwijl gastland Duitsland automatisch geplaatst is. Het totaal aantal deelnemers bedraagt 24.

Het toernooi wordt in de zomer van 2024 gespeeld in Berlijn, München, Dortmund, Gelsenkirchen, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Düsseldorf en Frankfurt.