Wiegman genoemd bij Engelse mannen: ‘Natuurlijk is dat realistisch’

Wiegman genoemd bij Engelse mannen: ‘Natuurlijk is dat realistisch’

28-10-2022 16:00
23
Author profile picture

Emile van de Sande

Laura Georges, secretaris-generaal van de Franse voetbalbond, hoopt dat het een kwestie van tijd is tot een vrouw een Europees topteam traint. Dat zegt de voormalig speelster van onder meer Paris Saint-Germain, Olympique Lyon en Bayern München tegen VoetbalPrimeur.

Onlangs organiseerde EA Sports, maker van het populaire voetbalspel FIFA, een bijeenkomst om het vrouwenvoetbal verder op de kaart te zetten. De aanleiding: met Sam Kerr (Chelsea) prijkt er dit jaar voor het eerst een vrouw op de internationale cover van de game. "Een goede zaak, het vestigt de aandacht nog meer op de sterke ontwikkeling die het vrouwenvoetbal doormaakt", zegt Georges tegen VoetbalPrimeur.

Steeds meer vrouwencompetities en -teams worden toegevoegd aan het spel. "Deze erkenning is belangrijk. Steeds meer meiden gaan op voetbal omdat ze rolmodellen zien op tv en nu dus ook in de videogames. De belangstelling groeit enorm als je kijkt naar bijvoorbeeld de laatste EK’s en WK’s. Dat werkt inspirerend."

Tekst loopt door onder foto


Laura Georges is tegenwoordig actief als secretaris-generaal van de Franse voetbalbond

Nederlands vrouwenvoetbal
Georges maakte in 2001 haar debuut voor het Franse elftal en speelde tot 2018 in totaal 188 interlands. Zo was ze er in 2017 ook bij toen de Oranje Leeuwinnen Europees kampioen werden in eigen land. "De stadions waren niet uitverkocht maar de sfeer was goed. Dat is een goede ontwikkeling. En voor jullie was het een mooi EK, haha", aldus Georges, die tijdens haar carrière samenspeelde met onder meer Lineth Beerensteyn en Jill Roord.

"Maar wat ik hoop", vervolgt de Franse, "is dat er het hele jaar door meer belangstelling komt. Niet alleen tijdens de eindtoernooien. Ik zie op de Nederlandse televisie wel al regelmatig vrouwen als het om voetbal gaat, maar het zou bijvoorbeeld ook helpen als nog meer speelsters bepalende functies gaan vervullen bij clubs en bonden."

Tekst loopt door onder video

Wiegman bij de mannen?
Sarina Wiegman was bondscoach toen Oranje in 2017 het EK won. Afgelopen zomer flikte ze het opnieuw, toen aan het roer bij het Engelse vrouwenelftal. Het toonaangevende medium The Athletic vindt dat Wiegman een van de kandidaten zou moeten zijn om bondscoach te worden van het Engelse mannenelftal.

Is dat op dit moment realistisch? "Natuurlijk is dat realistisch", zegt de voormalig verdedigster. "Wat verwacht je van een coach? Een coach moet het spel begrijpen, een leider zijn, het team kunnen toespreken. Een coach moet respect afdwingen bij spelers, man of vrouw. Dat maakt niet uit."

Feit is dat het nog niet is voorgekomen dat een vrouw een Europees topteam onder haar hoede heeft. "Ik zou willen dat het geen verrassing zou zijn. Dat iedereen gewoon zou zeggen: nou, eindelijk! Als je de kwaliteiten hebt, ben je geschikt. Het is hoe dan ook mooi dat mensen aan haar denken voor deze functie."