Volgende klap voor Ajax: remise na bewogen duel met Vitesse, PSV blijft koploper

09-11-2022 21:55
812

Ajax heeft bijzonder duur puntenverlies geleden in het inhaalduel met Vitesse. De Amsterdammers bleven in een bewogen wedstrijd steken op een 2-2 gelijkspel, waardoor ze niet over PSV heengaan op de ranglijst.

Voor Ajax stond er veel op het spel tegen Vitesse: de Amsterdammers wilden zich niet alleen revancheren na de nederlaag tegen PSV van afgelopen weekend, Ajax zou de koppositie ook weer in handen hebben bij een overwinning. De thuisploeg begon sterk aan de wedstrijd: Ajax kreeg veel kansen, terwijl een teruggetrokken Vitesse zwak verdedigde.

Dat leverde Ajax dan ook snel de 1-0 op. Steven Bergwijn legde de bal met een bekeken voorzet op het hoofd van Dusan Tadic. De captain werkte de bal tegen de touwen. Na de openingstreffer zakte Ajax wat weg, terwijl Vitesse uit zijn schulp kroop. De Arnhemmers kwamen in de 25ste minuut zelfs op gelijke hoogte, na balverlies van Jurriën Timber. Het lag daardoor helemaal open bij Ajax en Million Manhoef maakte daar gebruik van met zijn snelheid.

Daarna kwam Vitesse er weer een aantal keer gevaarlijk uit, waardoor de irritatie bij de Ajax-fans groeide. De aanhang richtte zich met een aantal misselijkmakende spreekkoren tot trainer Alfred Schreuder. In de eerste helft bleef het 1-1, in het eerste gedeelte na rust ging het even helemaal op en neer. Daarna werd Ajax sterker. Vitesse kwam een aantal keer goed weg, terwijl het zelf bleef loeren op de counter.

Met succes, want in de 74ste minuut was er plots helemaal niemand te bekennen in de achterhoede van Ajax. Het was opnieuw Manhoef die profiteerde: 1-2. Schreuder besloot daarna om snel in te grijpen, door stormram Lorenzo Lucca in te brengen. De boomlange spits had net als tegen PSV maar kort nodig om te scoren: hij maakte de 2-2 voor Ajax.

In de absolute slotfase werd het nog bijzonder spannend. Doordat Ajax alles op alles zette voor de winnende treffer, kreeg het nog erg goede kansen, terwijl Vitesse ook nog gevaarlijk werd door een fout van Calvin Bassey. Uiteindelijk bleef het 2-2, waardoor Ajax verzuimt om de koppositie over te nemen van PSV. De Amsterdammers staan nu tweede met één punt minder dan de Eindhovense concurrent. Vitesse herstelt zich juist na een erg pijnlijke nederlaag tegen Sparta (0-4).