Zes Oranje-conclusies: tien miljoen extra voor Gakpo, Noppert for President

21-11-2022 19:45 Laatste update: 23-11-2022 14:57
110

Het Nederlands elftal is het WK begonnen met een 0-2 overwinning op Afrika Cup-winnaar Senegal. Cody Gakpo en Davy Klaassen maakten de goals, terwijl ook Andries Noppert een hoofdrol opeiste. VoetbalPrimeur trekt zes conclusies.

Roestig Oranje
Voor het eerst sinds 12 juli 2014, liefst 3054 dagen geleden, speelde Oranje weer een wedstrijd op het WK. Die lange periode leek voor wat roest te hebben gezorgd, want de spelers van Louis van Gaal kwamen stroef voor de dag. Zelfs voor de niet-neutrale toeschouwer was het afzien. Maar in de laatste tien minuten - en nog eens negen minuten blessuretijd - kwam toch nog alles op zijn pootjes terecht.

Noppert for President
Andries Noppert, doelman van beroep. Door de onnavolgbare keeperstombola, mogelijk gemaakt door Frans Hoek, was de druk op de debuterende doelman gigantisch, maar ging hij er onder gebukt? Absoluut niet. Met een stabiele prestatie en een aantal goede reddingen hield de nuchtere doelman uit Joure zijn doel schoon. Na afloop schoof hij met tranen in de ogen aan bij de NOS. Prachtig, zeker als je bedenkt dat hij precies een jaar geleden nog bankzitter was tijdens Go Ahead Eagles-FC Groningen.

Van Gaal vestigt record
Door de zege op Senegal heeft Van Gaal een Oranje-record in handen. Hij is de bondscoach met de meeste Oranje-zeges achter zijn naam: 38. Van Gaal deelde de eerste plek nog met Dick Advocaat, die 37 zeges in 62 interlands boekte.

Gakpo's transfersom door het dak
Toen de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel leek uit te monden en het Nederlandse volk steeds verder wegzakte in zijn stoel, brak Cody Gakpo de ban. De PSV'er kopte een afgemeten pass van Frenkie de Jong binnen. PSV wrijft zich alvast in de handen: door zo'n goal, voor het oog van de hele wereld, kan de Eindhovense club nog eens tien miljoen extra vragen.

Onvoldoende voor De Ligt
Matthijs de Ligt kreeg als rechter centrale verdediger de voorkeur boven Jurriën Timber, maar wist het vertrouwen van de Oranje-staf niet uit te betalen. Bij zijn eerste balcontact liet hij zich verrassen door spits Boulaye Dia en dat bleek de voorbode voor een moeizaam optreden van de Bayern München-verdediger. Dat zal Van Gaal ook hebben gezien.

Oranje al door?
Door de driepunter staat het Nederlands elftal al met één been in de achtste finales van het WK. Senegal lijkt de sterkste tegenstander in Groep A en het moet wel héél gek lopen als Oranje niet weet te winnen van Qatar, dat een modderfiguur sloeg tegen Ecuador (0-2). Zes punten uit twee wedstrijden, dat zit wel snor. In de achtste finales wacht Engeland, Wales, de Verenigde Staten of Iran. We can come... and end.