Lessen van Van Gaal: knuffel voor journalist zonder vraag, nieuws rond Memphis

Lessen van Van Gaal: knuffel voor journalist zonder vraag, nieuws rond Memphis

24-11-2022 14:10 Laatste update: 26-11-2022 10:13
52 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Louis van Gaal heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie voor tweede groepswedstrijd van het Nederlands elftal op het WK, vrijdag om 17.00 uur tegen Ecuador.

Ecuador zwaarste tegenstander tot nu toe?
Van Gaal maakt zijn borst nat voor Ecuador, dat in de ogen van de bondscoach sterker en vooral 'slimmer' is dan Senegal. De nummer vier van de Zuid-Amerikaanse WK-kwalificatiecyclus maakt weinig goals, maar verliest zelden. "Heel knap", vindt Van Gaal. "Het is een moeilijke tegenstander, ik schat ze hoger in dan Senegal."

Memphis opnieuw vanaf de bank
Het grootste nieuws van de persconferentie, al bevestigde Van Gaal het niet volledig: Memphis Depay gaat opnieuw niet starten. De 28-jarige aanvaller heeft zijn invalbeurt tegen Senegal goed verteerd, maar kan maximaal 45 minuten in actie komen, zo liet de bondscoach doorschemeren. De vraag is: wie staat er tegen Ecuador naast Steven Bergwijn in de spits? De kandidaten: Vincent Janssen, Wout Weghorst, Luuk de Jong én Cody Gakpo.

Gakpo WK-ster in de dop
Over Gakpo gesproken: Van Gaal schaart de man van de verlossende 0-1 tegen Senegal bij de beste spelers van Oranje. "Of hij nu de ster van het WK gaat zijn, dat kan ik niet beloven. Maar hij kan het worden", aldus de bondscoach. In Engeland gaat het de laatste dagen veel over Gakpo, die nog steeds nadrukkelijk wordt gelinkt aan Manchester United. In Spanje wordt er zelfs gefluisterd over Real Madrid als toekomstige werkgever.

Geen politieke statements
Het Nederlands elftal gaat Duitsland niét achterna. De spelers van Die Mannschaft hielden voorafgaand aan het verloren duel met Japan (1-2) demonstratief de hand voor de mond om een signaal af te geven aan de FIFA, die de OneLove-aanvoerdersband had verboden. Het statement wordt niet gekopieerd door Oranje. Van Gaal: "Wij hebben een punt gezet achter de politieke kwesties. Wij gaan het doel dat wij voor ogen hebben - wereldkampioen worden - niet laten verpesten door acties van FIFA of welke organisatie dan ook."

Van Gaal smelt door journalist
Van Gaal en Papa Mahmoud Gueye zorgden in Doha voor het leukste moment van de persconferentie. De Senegalese journalist zei dat hij een beginner was, had géén vraag, maar maakte van de gelegenheid gebruik om zijn respect te betuigen aan de bondscoach. "Ik kan je een dikke knuffel geven, want ik vind het super dat je dit zegt. Dat gebeurt niet vaak. We gaan lekker knuffelen zo." Na de laatste vraag stond Van Gaal op en omhelsde hij Gueye. Vertederend.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s