Van Basten snoeihard: 'Van Dijk maakt wel geluid, maar hij zegt niets'

Van Basten snoeihard: 'Van Dijk maakt wel geluid, maar hij zegt niets'

25-11-2022 23:06
108

Marco van Basten benadrukt nogmaals dat hij twijfelt aan de leiderschapskwaliteiten van Virgil van Dijk in het Nederlands elftal. De wijze waarop de Oranje-aanvoerder op zijn kritiek reageerde, getuigt volgens de ex-bondscoach van weinig zelfkritiek.

Van Basten toonde zich na het 1-1 gelijkspel tegen Ecuador kritisch op Van Dijk. Daar gaat hij bij NOS Studio WK 22 nogmaals op in. "Hij neemt geen leiding, hij regelt toch niets in het team? Hij zet de lijnen toch niet uit, hij zet de mensen toch niet neer? Dat is precies wat hij dus niet doet", stelt de voormalig topspits.

Van Basten is niet onder de indruk van de reactie van de verdediger, die aangaf dat de ex-coach 'nooit positief is'. Van Basten vindt hem weinig zelfkritisch. "Ook ja. Hij maakt wel geluid, maar hij zegt niets. Dat is wat hij in het veld doet. Dat is mijn mening. Dat je in de kleedkamer of bij het eten wat zegt... Het gaat erom dat hij in het veld de lijnen moet uitzetten en leiding geeft. Dát is belangrijk. Daarvoor heb je een aanvoerdersband. En dat zie ik niet."

"In verdedigend opzicht is het een heel goede en betrouwbare speler. Hij kan geweldig koppen, hij is snel", benadrukt Van Basten. "Ik twijfel niet aan zijn kwaliteiten, maar wel aan zijn leiderschapskwaliteiten. In het veld gebeurt er nada. Er is er niet één die opstaat en zegt: je moet doorschuiven, je moet meekomen. Als je na de wedstrijd aan Memphis en Van Dijk vraagt hoe het zit, dan zeggen ze: Ik weet het niet."

Volgens Van Basten zijn de interviews na afloop vooral voor de bühne. "Ze zeggen wel dat ze ervan moeten leren, maar er gebeurt niets. Het is misschien de maatschappij, want tegenwoordig mag je tegen niemand meer iets zeggen. Maar dat is iets dat ze zeker niet beter maakt. Ik heb het idee dat naarmate de tijd vordert, en de trainers belangrijker worden, het initiatief bij de spelers op het veld steeds minder wordt."