Lessen van Van Gaal: bondscoach wil zoenen, Di María-uitspraken gaan wereld over

Lessen van Van Gaal: bondscoach wil zoenen, Di María-uitspraken gaan wereld over

09-12-2022 07:30 Laatste update: 08-12-2022 15:25
38

Louis van Gaal heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie voor de kwartfinale van het Nederlands elftal op het WK, vrijdag om 20.00 uur tegen Argentinië.

Beste persconferentie Van Gaal
Van Gaal is een attractie in Qatar en blijft - om in zijn woorden te blijven - leveren. Voor het oog van de wereldpers gaf de ontspannen bondscoach van Oranje zijn meest boeiende persconferentie tot nu toe. Hij was in topvorm, kreeg meerdere keren de lachers op zijn hand en bezorgde Memphis Depay het schaamrood op de kaken. Alleen al daarom zou het doodzonde zijn als Oranje vrijdagavond wordt uitgeschakeld...

WK begint nu écht voor Oranje
Hard nieuws leverde het gesprek tussen Van Gaal en de pers niet op. De bondscoach liet traditiegetrouw niets los over zijn opstelling. Wel gaf hij aan dat het WK voor zijn gevoel nu pas écht gaat beginnen voor Oranje. Argentinië en eventueel Brazilië, dat voor een plek in de halve finale eerst nog moet afrekenen met Kroatië, zijn volgens Van Gaal 'toch andere landen dan we getroffen hebben in de groepsfase en achtste finale'.

Brazilië topfavoriet, Oranje maakt kans
Over Brazilië gesproken: de Seleção is dé favoriet voor de wereldtitel, vindt Van Gaal. Daarmee reageerde hij op zijn eerdere woorden, toen hij Brazilië omschreef als een 'eenvoudig counterploegje'. "Maar dat heb ik niet zo gezegd", klonk het. "Ik heb gereageerd op wat er in Nederlandse media over het Nederlands elftal en over Brazilië is gezegd. Brazilië doet bijna hetzelfde als wij. Maar zij hebben geweldige, technische spelers."

Van Gaal versus Driessen: hoofdstuk 132
Het is duidelijk: tussen Van Gaal en Valentijn Driessen komt het niet meer goed. De bondscoach wisselde een aantal dodelijke blikken uit met de verslaggever van De Telegraaf, die zelfs werd beschuldigd van verzinsels. Driessen beweerde deze week dat hij de telefoon van Van Gaal had gevonden op het invalidetoilet. Zijn oog viel daarbij op twee gemiste oproepen van Manchester United. "Je mag je antwoorden zelf bedenken", aldus Van Gaal na een vraag van Driessen. "Net zoals je zegt dat je mijn telefoon hebt gevonden op het toilet."

Balen van Di María
De uitspraken die de wereldpers zullen halen, gingen over Ángel Di María. De Argentijn maakte Van Gaal mee bij Manchester United en noemde hem later zijn slechtste trainer ooit. "Dan is hij één van de weinigen, meestal is het andersom", aldus Van Gaal. "Ik vind het heel erg dat Ángel dat een keer geroepen heeft, maar het is niet anders." Wat volgde, was even bizar als grappig. Van Gaal greep Memphis bij zijn schouder. "Die zat ook bij Manchester, hè. En nu zoenen we elkaar op de mond." Die zoen, dat zag Memphis niet zitten. Uit schaamte sloeg hij zijn handen voor zijn gezicht.

Argentijnse armada tegenover plukje Nederlanders
Nederland en Argentinië ontmoeten elkaar vrijdagavond in het Lusail Iconic Stadium, waar op 18 december ook de WK-finale wordt gespeeld. Van Gaal rekent op 1400 landgenoten op de tribune. "400 meer dan verwacht, dus daar ben ik heel tevreden over." Toch zijn we sterk in de minderheid. De Argentijnen weten zich gesteund door zeker 40.000 uitzinnige fans. Het is duidelijk: Oranje speelt vrijdagavond een uitwedstrijd.

Van Gaal zegt nooit nooit
Mogelijk zit Van Gaal vrijdagavond voor het laatst op de bank als bondscoach van het Nederlands elftal. Wat er na het WK staat te gebeuren is nog niet bekend, maar hij sluit in ieder geval niets uit. "Als ik een geweldige uitdaging krijg bij een land, dan zou het zomaar kunnen." Mogelijk lonkt België. "Maar ik verwacht het allemaal niet", aldus Van Gaal, die eraan toevoegde dat hij er nog steeds uitziet als een god en schaterend vroeg of dat ook naar het arabisch vertaald kon worden. Typischer kon deze persconferentie niet eindigen.