Zeven conclusies: Marokko neemt afscheid met glans, koning treft zijn opvolger

Zeven conclusies: Marokko neemt afscheid met glans, koning treft zijn opvolger

15-12-2022 00:00 Laatste update: 14-12-2022 23:24
141
Author profile picture

Lars Teunissen

De tweede WK-finalist is bekend: Frankrijk kan zijn wereldtitel prolongeren in Qatar, voor Marokko eindigt het sprookje bij de laatste vier. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies over de tweede halve eindstrijd.

Marokko loopt in het mes
Door de vroege goal van Theo Hernández moest Marokko het spel maken in het Al Bayt Stadium. Hoewel De Leeuwen van de Atlas dat voor de halve finales niet gewend waren, deden ze het alleraardigst. Toch is het precies waar Frankrijk op hoopte: in de tegenaanval kon de ploeg van Didier Deschamps gebruik maken van zijn razendsnelle buitenspelers.

Een afscheid met glans
Een hecht collectief, dat uitermate goed kan verdedigen: zo viel Marokko voor de halve finale te omschrijven. Tegen het geslepen Frankrijk heeft de ploeg van Walid Regragui aangetoond ook uitstekend te kunnen voetballen. Opvallend: tegen Spanje had Marokko na 120 minuten 304 passes gecompleteerd. Woensdagavond was Marokko dit aantal binnen een uur gepasseerd.

Amrabat absolute revelatie
Wéér hield Sofyan Amrabat zich staande tussen de wereldsterren. Zijn weergaloze ingreep op Kylian Mbappé was typerend voor zijn strijdlust. Na zes wedstrijden mag de in Huizen geboren middenvelder met recht een van de sensaties van dit WK genoemd worden.

Dubbele bezetting Frankrijk
Voor aanvang van het WK zag Deschamps al zeven potentiële basiskrachten geblesseerd afhaken. Tegen Marokko kwamen basisspelers Adrien Rabiot en Dayot Upamecano, die op het groepsduel met Tunesië alles gespeeld hebben, daar bij. Youssouf Fofana en Ibrahima Konaté vervingen hen moeiteloos. Van alle WK-landen kan Frankrijk uit de grootste vijver vissen.

Helemaal leeggestreden
Alles hebben ze eruit gehaald, maar de tank is echt leeg bij Marokko. Nog voor de wedstrijd moest Regragui noodgedwongen een wissel toepassen, in minuut twintig bleek dat Romain Saïss niet verder kon. De eerder deze week niet fitte Noussair Mazraoui moest in de rust in de kleedkamer achterblijven.

Wie kan Mbappé stoppen?
Dubbele dekking, de defensie dichtbouwen… Iedere ploeg stelt van tevoren een plan op om Mbappé te stoppen. Is dat mogelijk? Nee, eigenlijk niet. De 23-jarige aanvaller kan een hele wedstrijd onzichtbaar en tegelijkertijd beslissend zijn. Zo ook bij de 2-0 van Randal Kolo Muani, die de bal na een individuele actie van Mbappé slechts het laatste zetje hoefde te geven.

De koning tegen zijn opvolger
Een affiche om van te watertanden: Argentinië – Frankrijk. Het is tevens een duel waarin Lionel Messi voorgoed het stokje kan overdragen aan Mbappé. De Argentijn heeft aangeven zondag zijn laatste WK-wedstrijd te spelen, terwijl zijn Paris Saint-Germain-ploeggenoot nu al een tweede WK-eindzege in de wacht kan slepen.