De plussen en minnen: waarom Ajax en PSV wel/niet kans maken op Danjuma

De plussen en minnen: waarom Ajax en PSV wel/niet kans maken op Danjuma

19-01-2023 16:00
80

Verrassend transfernieuws: PSV en Ajax richten de pijlen op Arnaut Danjuma. De 25-jarige vleugelflitser mag vertrekken bij Villarreal, maar geniet ook veel belangstelling uit Engeland. VoetbalPrimeur zet de redenen uiteen waarom hij wel of niet naar Nederland zou komen.

Plus voor PSV: Gakpo-rol zit Danjuma als gegoten
De titelkansen van PSV kregen een knauw door het vertrek van Cody Gakpo naar Liverpool, maar met Danjuma zou dat sentiment in één klap kunnen keren. Net als de vertrokken sterspeler is Danjuma in staat om het verschil te maken met een individuele actie. Er bestaat geen misverstand over dat de zesvoudig international qua kwaliteiten de best denkbare opvolger is. Voor Danjuma is het perspectief daarmee ook glashelder, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ajax.

Plus voor Ajax: Danjuma is potentiële Oranje-international
Dat Ajax interesse toont nu Danjuma mag vertrekken bij Villarreal, is niet voor niets. Potentiële Oranje-internationals trekken immers speciale aandacht in Amsterdam. Danjuma ontbrak tijdens het WK in Qatar, maar zat in het verleden al meermaals bij de selectie van het Nederlands elftal. Goede optredens bij Ajax zijn al vaker de snelste route naar Oranje gebleken.

Min voor PSV: dure Danjuma komt alleen op huurbasis
Het is een illusie dat Danjuma langer dan zes maanden in het Philips Stadion te bewonderen zal zijn. Daarvoor is de 25-jarige aanvaller simpelweg veel te duur voor PSV. Het kan van beide kanten voor twijfels zorgen. Danjuma is een kortetermijnoplossing, terwijl de Eindhovenaren een oplossing voor de lange termijn nodig hebben. Veel zal ook afhangen van Danjuma zelf: ziet hij het zitten om nu van club te veranderen en in de zomer mogelijk weer?

Min voor Ajax: Danjuma is een linksbuiten
Bij de Ajax-fans viel enige jaloezie te bespeuren, toen duidelijk werd dat PSV achter Danjuma aanzit. Dat sloeg om in totale verbazing, toen bleek dat ook de Amsterdammers voor hem gaan. Danjuma kan weliswaar als spits en rechtsbuiten uit de voeten, maar komt het best tot zijn recht als linksbuiten. Daar lopen met Dusan Tadic en Steven Bergwijn al twee 'kanonnen' rond. De prioriteiten van Ajax lijken ergens anders te liggen en het is de vraag of Danjuma überhaupt op een voor hem minder natuurlijke positie wil spelen.

Plus voor PSV: Danjuma terug op het oude nest
Mocht Danjuma terugkeren naar Nederland, dan zou de keuze zomaar op PSV kunnen vallen. Hij komt uit het nabijgelegen Oss en speelde al in de jeugd van de Eindhovenaren, waar hij tot het beloftenteam reikte. Op persoonlijk vlak zou hij zich vermoedelijk snel weer thuis voelen.

Plus voor Ajax: financiële slagkracht
Het aantrekken van Danjuma zou voor zowel PSV als Ajax een sportieve impuls betekenen. De Amsterdammers kunnen hun spierballen tonen door de rivaal financieel af te troeven. Het is duidelijk dat Ajax zowel Villarreal als de Ossenaar een lucratievere aanbieding kan doen.

Min voor PSV en Ajax: concurrentie uit Premier League
Ze tonen ambitie, maar voor Ajax en PSV wordt het een hels karwei om Danjuma terug te halen naar de Eredivisie. De rappe aanvaller geniet tevens belangstelling uit de Premier League, dat zowel sportief als financieel een stuk interessanter lijkt. De Nederlandse topclubs zullen een goed verhaal moeten hebben om Danjuma te overtuigen. Wellicht dat Europees voebal een rol speelt, want de genoemde Engelse clubs, Bournemouth en Everton, strijden tegen degradatie. Het kan de Amsterdamse en Eindhovense clubleiding een sprankje hoop geven...