Talenten van Ajax kruipen door oog van de naald en danken zestienjarige Setford

Talenten van Ajax kruipen door oog van de naald en danken zestienjarige Setford

08-02-2023 20:15
33

Ajax O18 heeft de achtste finales van de Youth League bereikt, maar het had ook zomaar anders kunnen lopen. Op bezoek bij het Roemeense MTK Budapest wonnen de Amsterdamse talenten dankzij een discutabele penalty, terwijl Budapest in de absolute slotfase ook nog mocht aanleggen vanaf elf meter.

In tegenstelling tot het eerste elftal, overleefde Ajax O18 een poule met daarin Liverpool, Napoli en Rangers. Daardoor mocht de ploeg Frank Peereboom afreizen naar Roemenië. In de hoofdstad van het Oost-Europese land werden de verhoudingen meteen duidelijk: Ajax had de bal en zocht een gaatje, terwijl Budapest massaal verdedigde.

Dankzij een cadeautje van de scheidsrechter kwam Ajax O18 in de tweede helft op voorsprong. Jaydon Banel ging naar de grond en de scheidsrechter gaf een penalty, maar de overtreding leek buiten de zestien meter gemaakt te worden. Desondanks schoot Gabriel Misehouy raak: 0-1.

Daarna kroop Budapest uit zijn schulp en zette het een slotoffensief in. In de slotfase kreeg de thuisploeg ook een strafschop, na een handsbal aan Amsterdamse zijde. Doelman Tommy Setford had in de reguliere speeltijd helemaal niets te doen, maar groeide wel uit tot de held van Ajax: de goalie pakte de penalty. Ajax O18 gaat daardoor naar de achtste finale van de Youth League.