'Frontale aanval' van AZ: Alkmaarders eisen onderzoek naar KNVB-top

'Frontale aanval' van AZ: Alkmaarders eisen onderzoek naar KNVB-top

23-03-2023 22:42 Laatste update: 23:02
406

AZ opent een frontale aanval op de top van de KNVB, zo meldt De Telegraaf donderdagavond. Vooral voorzitter Jan Albers van de raad van commissarissen moet het ontgelden. Zijn gedrag rond de gesprekken over een NL League zijn verkeerd gevallen in Alkmaar.

AZ wil dat de KNVB een onafhankelijk onderzoek instelt naar het functioneren van zijn beleidsbepalers, zo heeft de nummer drie van de Eredivisie laten weten in een brief aan de voetbalbond. Als het verzoek wordt afgewezen, dan sluit AZ zelfs een gang naar de rechter niet uit.

AZ-directeur Robert Eenhoorn stoort zich danig aan het gedrag van Albers. De voormalig PSV-commissaris ging het gesprek aan met zijn collega's bij Ajax, Feyenoord en PSV om de invoering van een NL League te frustreren, zo meldt De Telegraaf. Zijn doel was om de KNVB te beschermen. Zijn houdig is opvallend, omdat hij in zijn tijd bij de Eindhovenaren nog voorstander was van de NL League, een initiatief van de profclubs om het heft meer in eigen hand te nemen.

Volgens de krant verwijt AZ Albers nu van 'achterkamertjespolitiek'. Hij zou tevens zijn boekje te buiten zijn gegaan. In KNVB-vergaderingen zei de rvc-voorzitter zijn volledige medewerking wat betreft de komst van een NL League toe, maar achter de rug van directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen om zou hij vooral de belangen van een beperkt aantal clubs dienen. Daarmee doelt De Telegraaf op Feyenoord, Ajax en PSV.

Het zijn niet de enige beschuldigingen vanuit Alkmaar. AZ is ook verbolgen doordat Van Leeuwen en bondsvoorzitter Just Spee brieven met vragen en verzoeken negeren. Ook de afwikkeling in de coronaperiode is nog altijd 'een open wond', valt te lezen in de brief. In het seizoen 2019/2020 ging Ajax aan de haal met het Champions League-ticket nadat de competitie werd stopgezet. AZ stond in punten echter gelijk. Een compensatie kwam er nooit.

AZ vindt dat er sprake is van een patroon in Zeist, met een duidelijke clubvoorkeur. De KNVB bevestigt de boze brief ontvangen te hebben. "We hebben AZ al aangegeven dat we de inhoud van de brief graag willen bespreken, omdat de genoemde feiten onjuist zijn. Bij eerdere signalen van AZ hebben we dit ook met hen besproken", laat een woordvoerder weten.

Lees het hele verhaal op De Telegraaf