Hooligans aan de macht bij Groningen: 'Ik weet waar je kinderen naar school gaan'

Hooligans aan de macht bij Groningen: 'Ik weet waar je kinderen naar school gaan'

17-05-2023 10:01
198

De problemen bij FC Groningen stapelen zich op. Een aantal beveiligers, horecapersoneel en mogelijk zelfs vrijwilligers is niet opgewassen tegen de druk van hooligans, schrijft het Dagblad van het Noorden.

Zij durven niet in te grijpen als de hooligans supporters treffen met vuurwerk, klinkt het. Een deel van de oude kern van de Z-side, de harde kern van Groningen, zou de boel al geruime tijd 'terroriseren'. Personeel van het stadion staat naar verluidt onder grote druk, wordt bedreigd en gemaand 'een andere kant op te kijken' als hooligans bepaalde dingen het stadion in willen smokkelen.

Het medium schetst een vaak voorkomende situatie. "Jij houdt je mond, want ik weet waar je woont en waar je kinderen naar school gaan." Het zou soms nog verder gaan: hooligans eisen van beveiligers spullen mee naar binnen te nemen. "Dat soort geluiden komt ook ons ter ore", zegt een woordvoerder van burgemeester Koen Schuiling. "Zeer ernstig. De misdragingen in het stadion hebben onderhand een ondermijnend karakter."

De bendeleider van de oude kern van de Z-side is Jan B., die in 2011 negen jaar cel kreeg voor dertien strafbare feiten. "Iedereen is bang voor B.", verklaart een bron. "Van supporters en horecamensen tot politieagenten. Wie niet naar hem luistert, krijgt gedonder. Hij laat zich door niets en niemand tegenhouden."